Lise Düzeyi İngilizce Dersine Yönelik Motivasyon Ölçeği Geliştirme Çalışması - Akmençe, Ahmet Egemen; Tuncer, Murat (Fırat University, 2023)
Bu araştırmanın amacı lise öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik motivasyonlarını ölçmek amacıyla bir ölçek geliştirmektir. Araştırmanın çalışma grubunu Elazığ il merkezinde bulunan Anadolu, fen, meslek, spor ve özel liselerde öğrenim gören 9,10,11 ve 12. sınıflardaki toplam 302 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Gardner’ın (1985) Kanada’da öğrencilerin motivasyonlarını belirlemek amacıyla geliştirdiği Tutum/Motivasyon Test Havuzu başlıklı ölçeğini uyarlayan Yılmaz’a (2013) ait anket kullanılmıştır. Kullanılan anketin ölçeğe dönüştürülmesi ve geçerlik ve güvenirliğin sağlanması için öncelikle anket maddeleri, 153 öğrenciden alınan veriler üzerinden Açımlayıcı Faktör Analizine tabi tutulmuştur. Başlangıçta 14 maddeden oluşan beşli likert yapıya sahip anketin 2 maddesinin binişik olduğu tespit edilerek ölçekten çıkartılmıştır ve ölçeğin toplam açıklanan varyansının % 63.18 olduğu belirlenmiştir. Daha sonra ilk gruptan farklı 149 öğrenciden alınan veriler üzerinde Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmış, analizler sonucunda 12 maddeden oluşan, üç faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Öğrencilerden maddelere katılma oranında 1ila 5 arasında puanlama yapması istenmektedir. Bu faktörler “Olumlu motivaston”, “Olumsuz Motivasyon” ve “Motivasyon Sürekliliği” şeklinde adlandırılmıştır. Ölçeğin tümü için elde edilen iç tutarlılık katsayısı ise .87 olarak belirlenmiştir. Geliştirilen bu ölçek sayesinde liselerde öğrenim gören bireylerin motivasyon durumları ortaya konulabilir. Bu sayede düşük yabancı dil motivasyonuna sahip öğrenciler için gerekli motivasyon geliştirici önlemler alınarak, yabancı dil öğrenim düzeyi artırılabilir.
Keywords: Other Fields of Education; Alan Eğitimleri