HEPATİT B VİRÜSÜ VE HEPATİT DELTA TANILI HASTALARDA İNTERFERON DÖRT LAMBDA POLİMORFİZMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZKAN, FARİZ EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2020)
İnterferon lambda (IFN-?); enfeksiyonlarda ve otoimmün hastalıklarda, indüklenen genlerin oluşturduğu bir iletişim ağı aracılığıyla, immüniteyi modüle eder. IFN-?'lar, STAT fosforilasyon bağımlı sinyal kaskadını aktiveden, heterodimerik IFN-? reseptörüne (IFNLR) bağlanarak etki etmektedir. Böylece IFN ile stimüle edilen yüzlerce gen indüklenir ve bu kompleks ileri besleme ve geri besleme döngüleri üzerinden çeşitli bağışıklık fonksiyonlarını modüle eder. Bu çalışma ile kronik Hepatit B virüs tanılı, Delta Hepatit tanılı ve HBV geçirmiş olan hastalarda IFN-?4 polimorfiziminin allel ve genotip sıklığının bulunması amaçlandı. Bu çalışmaya; Fırat Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji kliniğine başvuran 92 HBV geçirmiş, 122 kronik Hepatit B ve 76 Delta Hepatit tanısı olan toplam 290 hasta alındı. Hastalardan başvuru anında 5 ml kan örneği EDTA'lı tüplere alındı, -80 derecede saklandı. Bu kanlardan IFN?4 rs12979860 ve rs11322783 polimorfizimleri çalışıldı ve her tanı grubu allel ve genotip sıklığı açısından birbirleriyle karşılaştırıldı. Gruplar arası karşılaştırma sonucunda IFN?4 rs12979860 polimorfiziminin allel ve genotip sıklığının karşılaştırılmasında gruplar arası farklılık saptanmadı. IFN?4 rs11322783 polimorfizim analizi için DNA eldesi aşamasında kronik HBV hastaları ve HBV geçirmiş olan grupta IFN?4 rs12979860'nın allel ve genotip sıklığının karşılaştırılmasında, G/G allelinin HBV geçirmiş hastalarda kronik HBV hastalarına göre daha sık görüldüğü saptanmıştır [p=0,04; OR: 3,55 (1,29-9,74)]. Yine co-dominant allellerin birleştirilerek değerlendirilmesinde, benzer şekilde geçirilmiş grupta resesif allelin kronik HBV olan gruba göre daha sık olduğu görülmüştür [p=0,013; OR: 3,55 (1,29-9,74) 3,30 (1,26-8,68)]. Diğer gruplarda karşılaştırmada anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Bu çalışmada HBV geçirmiş hastalarda rs11322783 polimorfizimin daha sık olduğu saptandı. Bu polimorfizim, bulaşa maruz kalan bireylerde hastalığın kronikleşmeyi önlediğini düşünmemize neden olabilir. Literatürde bizim çalışmamıza benzer bir çalışma mevcut değildir. Bu sonuçların geniş hasta serilerinde konfirmasyonuna gereksinim vardır. Anahtar Kelimeler: HBV, DELTA, IFN?4, rs12979860, rs11322783

Interferon lambda (IFN-?); modulate immunity in infections and autoimmune diseases through a network of induced genes. IFN-?'s act by binding to the heterodimeric IFN-? receptor (IFNLR), which activates the STAT phosphorylation-dependent signal cascade. Thus, hundreds of IFN-stimulated genes are induced and this complex modulates various immune functions through feed forward and feedback cycles. The aim of this study was to determine the allele and genotype frequency of IFN-?4 polymorphism in patients with chronic Hepatitis B viruse, Delta Hepatitis and inactive HBV. In this study; A total of 290 patients with 92 inactive HBV, 122 chronic Hepatitis B and 76 Delta Hepatitis were admitted to the Gastroenterology Clinic of Fırat University Hospital. At the time of admission, 5 ml blood samples were taken into EDTA tubes, stored at -80 degrees. IFN?4 rs12979860 and rs11322783 polymorphisms were studied and each diagnostic group was compared with respect to allele and genotype frequency. As a result of the comparison between the groups, no difference was found between the allele and genotype frequencies of IFN?4 rs12979860 polymorphism. In the comparison of the allele and genotype frequencies of IFN?4 rs12979860 in the chronic HBV patients and the HBV inactive group, the G/G allele was found to be more common in patients with HBV inactive than chronic HBV patients [p = 0.04; OR: 3,55 (1,29-9,74)]. Similarly, in the evaluation of co-dominant alleles in the similar group the recessive allele was more frequent than the group with chronic HBV [p = 0.013; OR: 3.55 (1.29-9,74) 3,30 (1,26-8,68)]. There was no significant difference between the other groups. In this study, rs11322783 polymorphism was found to be more frequent in patients with inactive HBV. This polymorphism, may cause us to think that the disease prevents chronicity in individuals exposed to infection. There is no study similar to our study in the literature. Confirmation of these results in large patient series is needed. Keywords: HBV, DELTA, IFN?4, rs12979860, rs11322783
Frequency of interferon lambda four polymorphism in patients with whom diagnosed chronic hepatitis B and delta hepatitis
Keywords: Gastroenteroloji