HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNE VERİLEN CİNSEL SAĞLIK DERSİNİN ERKEKLERE YÖNELİK KALIP YARGILAR VE KADINA İLİŞKİN NAMUS ANLAYIŞI TUTUMU ÜZERİNE ETKİSİ - Çetin, Nurdilan Şener; Kırca, Ayça Şolt (Muş Alparslan Üniversitesi, 2025)
Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerine verilen Cinsel Sağlık dersinin erkeklere yönelik kalıp yargılar ve kadına ilişkin namus anlayışı tutumu üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesindeki bir üniversitenin hemşirelik bölümünde öğrenim gören 72 öğrenci ile yapılmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Erkeklere Yönelik Kalıp Yargılar Ölçeği ve Kadına İlişkin Namus Anlayışı Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde; yüzdelik, aritmetik ortalama, Ki Kare ve t testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan deney ve kontrol grubunda yer lan öğrencilerin sosyodemografik değişkenlerinin istatistiksel olarak benzerlik göstermediği saptanmıştır. Araştırmada son testte Erkeklere Yönelik Kalıp Yargılar Ölçeğinden alınan toplam puan ortalamasının deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak önemli farklılık göstermediği (p>0,05), Kadına İlişkin Namus Anlayışı Tutum Ölçeği toplam puan ortalamasının ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği (p
Keywords: Obstetrics and Gynocology Nursing; Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği