DİL SKUAMÖZ KANSER HÜCRE KÜLTÜRLERİNDE ERASTİNİN RADYOSENSİTİVİTE ÜZERİNE ETKİSİ - LİMONCUOĞLU, DERDA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Dil skuamöz hücreli karsinomu (DSHK) en sık görülen oral kavite tümörüdür. Erastin, demire bağlı hücre ölüm şekli olan ferroptozis aktivatörüdür. Bu etkisini GPX4, VDAC ve p53 aracılığıyla sağlamaktadır. Erastin ferroptozis aktivasyonu yanında radyosensitiv etki gösterdiği bilinen bir moleküldür. Çalışmamız tüm bu bilgiler ışığında DSHK tedavisinde radyoterapi ile birlikte erastin kombinasyonunun etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. DSHK hücre kültürü olan SCC-9 uygun besiyerinde çoğaltıldı. Hücre kültürü; Kontrol grubu, sadece erastin verilen grup, 2 Gy radyoterapi verilen grup, 6 Gy radyoterapi verilen grup, erastin+2 Gy radyoterapi verilen grup, erastin+6 Gy radyoterapi verilen grup olmak üzere 6 gruba ayrıldı. Gruplara erastin ve radyoterapi tedavileri uygulandıktan 72 saat sonra hücre canlılık analizi yapılmak üzere her grubun bulunduğu flaska MTS solüsyonu eklendi ve hücre canlılık analizi (IC50) yapıldı. Ayrıca tüm grupların VDAC, GPX4, P53 mRNA expresyon seviyeleri belirlendi. Çalışmamızda erastin grubu ve kontrol grubu karşılaştırıldığında erastin verilen grupta hücre canlılığı anlamlı ölçüde azalmıştır. 2 Gy ve erastin+2 Gy grubu karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. 6 Gy ve erastin+6 Gy grubu karşılaştırıldığına kombine tedavi verilen grupta hücre canlılığı anlamlı ölçüde azalmıştır. VDAC, GPX4, p53 mRNA ekspresyonları açısından karşılaştırıldığında erastin ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık gözlenmiştir. Çalışmamız erastinin DSHK'nda ferroptozis aktivasyonuyla kanser hücre canlığını azaltabileceğini ve radyosensitiv etki gösterdiğini göstermiştir. Ayrıca çalışmamız erastinin VDAC, p53 ve GPX4 aracılığıyla etki gösterdiği bilgisini desteklemektedir. Erastin 6 Gy radyasyon tedavisinde daha fazla radyosensitiv etki göstermiştir. Bu durum radyoterapi dozu arttıkça radyosensitiv etkinliğin arttığını göstermiştir. Çalışmamız DSHK tedavisinde erastin+radyoterapi tedavisinin yeni bir tedavi yöntemi olabileceği düşüncesine ışık tutmaktadır. Anahtar Kelimeler: Dil kanseri, Erastin, Radyoterapi, Ferroptozis

THE EFFECT OF ERASTIN ON RADIOSENSITIVITY IN TONGUE SQUAMOUS CELL CARCINOMA CELL CULTURES Squamous cell carcinoma of the tongue (SCCT) is the most common tumor found in the oral cavity. Erastin is a molecule known to activate ferroptosis, a form of iron-dependent cell death. It exerts its effects through GPX4, VDAC, and p53. Erastin is also known for its radiosensitizing effects. This study aims to evaluate the efficacy of combining erastin with radiotherapy in the treatment of SCCT. SCC-9 cell culture was propagated in appropriate media. The cells were divided into six groups: Control, erastin, 2 Gy radiotherapy, 6 Gy radiotherapy, erastin+2 Gy radiotherapy, and erastin+6 Gy radiotherapy. After applying treatments, cell viability was assessed 72 hours later using MTS solution, and cell viability analysis (IC50) was performed. Additionally, VDAC, GPX4, and p53 mRNA expression levels were determined. The results showed that erastin significantly reduced cell viability compared to the control group. No significant difference was observed between the 2 Gy radiotherapy and the erastin+2 Gy radiotherapy groups. However, the erastin+6 Gy radiotherapy group exhibited a significant reduction in cell viability compared to the 6 Gy radiotherapy group. There were significant differences in VDAC, GPX4, and p53 mRNA expression levels between the erastin and control groups. The study demonstrates that erastin can reduce cancer cell viability in SCCT through ferroptosis activation and enhance radiosensitivity. It also supports the notion that erastin exerts its effects via VDAC, p53, and GPX4. Erastin showed greater radiosensitizing effects with 6 Gy radiotherapy, indicating that increased radiation dose enhances the radiosensitizing effect. These findings suggest that the combination of erastin and radiotherapy could be a novel treatment approach for SCCT. Keywords: Tongue cancer, Erastin, Radiotherapy, Ferroptosis
The effect of erastin on radiosensitivity in tongue squamous cell carcinoma cell cultures
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz