IMPLEMENTATION OF A SMART HOUSE APPLICATION USING WIRELESS SENSOR NETWORKS - MOHAMMED, ISMAIL ASAAD MOHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2017)
Günlük hayatımızda hem iç ortamda hem de dış ortamda dijitalleşme ve otomasyon kullanımını gün geçtikçe artmaktadır. Ev otomasyon sistemleri; evimizdeki aygıtların daha kolay ve basit kullanımını, internete bağlı bir bilgisayar, telefon veya tablet ile izlenmesini sağlamaktadırlar. Bu otomasyon sistemleri, evimizdeki tüm manuel ayarlamalara birer alternatif oluşturabilmektedirler. Akıllı ev kavramı kendi ülkem olan Irak'ta halihazırda çok nadir uygulanmış olan çok yeni bir kavramdır. İnsanların alışık olmaması, kullanım izinlerinin zorluğu, kurulum ve işletme maliyetlerinin yüksek olması bu durumun temel sebeplerindendir. Günümüzde IT alanında, özellikle cep telefonu ve mobil uygulamalar alanında çok hızlı gelişmeler gerçekleşmektedir. Bu teknolojiden faydalanmamak ve kullanmamak çok zordur. Bu akıllı ev otomasyon sistemleri ile evdeki ışıkların durumu, sıcaklık, nem, gaz akışı, yangın alarm sistemi, güvenlik sensörleri ve alarm sistemleri izlenip kontrol edilebilmektedir. Nesnelerin İnterneti kavramının daha da zaruri olmaya başladığı bu günlerde, evdeki tüm cihazların internet yetkinliği kazanacağı ve hayatımızdaki tüm nesnelerin bu teknolojiye bürüneceği beklenmektedir. Akıllı ev otomasyonunda, IoT ile cihazlar daha kullanışlı hale gelmektedir ve internet veya kablosuz sensör ağı ile daha kolay bağlantı yapılabilmektedir. Bu tez çalışmasında; tablet veya akıllı telefon ile kontrol edilebilen bir akıllı ev uygulaması gerçekleştirilmiştir. Evdeki cihazların bağlantısı için kablosuz sensör ağı kurulmuştur. Kurulan akıllı ev sistemi uzaktan izlenip yönetilebilmiştir.

Digitization and automation are becoming increasingly prevalent in our daily lives, both inside and outside the house. They are all attempts to simplify, use easily, monitor and be aware of any devices in a house that are connected to the system. These automated systems can be an alternative to other home manual settings. Smart homes are rarely found in my country, Iraq. People's unfamiliarity with them, the lack of use, the costs and a failure to see the importance of such systems are all possible explanations for this. Nowadays, IT is generally advancing very rapidly, the internet and smart phones in particular. Using such technology and devices is inevitable and difficult to avoid. Such smart systems are able to indicate and control light, temperature, dew point, gas flow, fire ignition, opening doors and buzzing alarms. Now, as IoT is emerging more widely than before, it is expected that IoT will become more prevalent and occupy wider areas of the world. IoT enables a better connection among devices in a smart home or to other smart systems via the internet and WSN. In this study, a smart home via smart phones and PCs will be explained. Controlling and indicating electrical and electronic devices in houses and buildings will also be presented.
Kablosuz sensör ağlarını kullanan bir akıllı ev uygulamasının gerçekleştirilmesi
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol