KORONER KALP HASTALIKLARINDA LİPİD PROFİLİ, RİSK FAKTÖRLERİ VE PLAZMA MALONDİALDEHİT DÜZEYLERİ - GÜR, VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2001)
Koroner kalp hastalıkları çağımızda en önemli tıbbi problemlerden biri olup, ölüm nedenlerinin başmda gelmektedir. Bu yüzden koroner kalp hastalıktan ile ilgili çalışmalar giderek artan hızda ve durmadan ilerlemektedir. Hastalık kadar hastalığa yol açan risk faktörleri ve tedavi protokolleri de önemlidir. Bu çalışmada koroner kalp hastalıklarında risk faktörleri olan lipid profili ve lipoprotein a düzeyleri ile son yıllarda üzerinde oldukça fazla durulan oksidatif hasar ve buna bağlı gelişen patolojileri incelemek için indirekt bir gösterge olan plazma MDA düzeyleri incelenmiştir. Çalışmada gönüllülerden oluşan kontrol grubu (n:30, 15 K,15 E), hipertansiyon ve Angina pektoris grubu (n:30, 15 K,15 E), myokard enfarktüsü geçirmiş olanlar (n:30, 15 K,15 E) ve Myokard enfarktüsü geçirmiş+ By pass ameliyatı olmuş (n:30, 15 K,15 E) hastalardan oluşan toplam 120 denek üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deneklerden alman kan örneklerinde Total Kolesterol, Trigliserit, LDL kolesterol, VLDL, ve HDL düzeyleri ile apolipoprotein Al ve apolipoprotein B, Lipoprotein a ile plazma MDA düzeyleri ölçülmüştür. Çalışma sonucunda tüm denekler değerlendirildiğinde Total Kolesterol düzeyleri, Trigliserit düzeyleri ve LDL düzeylerinde kontrol grubuna göre diğer gruplarda anlamlı artışlar gözlenirken (p<0.01, p<0.001), HDL düzeylerinde bir farklılık gözlenmedi (p>0.05). Lipoprotein a düzeyleri ise hasta gruplarda kontrol grubuna göre anlamlı artışlar gösterirken (p<0.001), cinsiyete bağlı olarak özellikle erkeklerde kadınlara göre anlamlı bir artış gösterdi (p<0.01). Plazma MDA düzeyleri ise özellikle myokard enfarktüsü geçirmiş hasta ve By pass olmuş hasta gruplarında anlamlı olarak arttı (p<0.005, p<0.01). Sonuç olarak koroner kalp hastalıkları veya hipertansif hastalarda risk faktörleri olan lipid düzeyleri ve diğer parametrelerin takip edilerek hastaların izlenmesinde kullanılabileceği gibi lipoprotein a' mn da önemli bir gösterge olabileceği görüldü. Anahtar kelimeler: Koroner kalp hastalığı (KKH), Lipid düzeyleri, Lipoprotein (a), Plazma malondialdehit (MDA)

Coronary heart diseases is one of the most important medical problems and it is also the main reasons of many deaths. That's why the studies in the field of the coronary heart diseases have been rising more and more. As much as the illness itself, the risk factors having caused the illness and its treatment protocols are important as well. In this study, the lipid profil which have a risk factor in heart coronary diseases and oxidative damage having been dealt a lot in recent years and to study the growing pathologies MDA levels which show indirect indications have been investigated. 120 cases have been observed as shown follows; In the study, a control group consisting of volunteers (n: 3 0,1 5 F,15 M), hypertension and Angina pectoris group (n:30,15 F,15 M), those who had myocard ınfarctus (n:30,15 F,15 M), those who had myocard infarctus + those who had the by pass operation (n: 3 0,1 5 F,15 M). The blood samples taken form the trieds, their T-kolesteroLTrigliserit,LDL kolesterol, VLDL and HDL levels and apolipoprotein Al, apolipoprotein B Lipoprotein (a)and MDA plazma levels were measured. When all the cases evaluated at the end of the study; there were a significant increase in total cholesterol in group IE and rv (p<0.05) and group II (p<0.01) compared with control. Control group had significantly lower the level of tryglycerid than in group IV (p<0.05) and group II and IE (P<0.01). Also LDL levels were low than in group ILHI and IV (p<0.01) and The level of LDL of group II were significantly higher than group III (p<0.05) But HDL levels didn't have any difference (p>0.05) While the Lipoprotein a had a meaningful rise in the patient groups (p<0.001), especially the male group had a meaningful rise in those who had myocard infarctus and by pass (p<0.05, p<0.01) As a result among patients of the coronary heart diseases or hypertensive the lipid levels that risk factors and also the other parameters were observed and it was seen that the lipoprotein (a) could also be an indication in observing the patient. Key words: Coronary Heart Disease (CHD), Lipid Level, Lipoprotein (a), Plasma malondialdehit (MDA)
The lipid profile, risk factors and the level of plasma malondialdehyde in coronary heart diseases
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology