Pediatrik üveitlerde klinik seyir tedavi ve prognoz - Demir, Tamer; Gül, Fatih Cem (My University, 2011)
Amaç: Pediatrik üveitli olguların klinik özellikleri, etyolojilerini ve prognozlarını incelemek. Gereç ve Yöntem: Fırat Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından 1999-2010 yılları arasında pediatrik üveit tanısı ile izlenen 24 olgu incelendi. Bulgular: Yirmidört hastanın (15 erkek, 9 kız) ortalama başvuru yaşları 10,6 (5-16) yıl, takip süresi 13 (2-84) ay idi. On iki olguda bilateral (%50), on iki olguda unilateral (%50) üveit tespit edildi. Lokalizasyonuna göre 9 anterior üveit (%37,5), 3 intermedier üveit (%12,5), 7 posteriror üveit (%29,1) ve 5 panüveit (%20,8) tespit edildi. Hastaların 9’unda idyopatik üveit (%37,5), 7 olguda toksoplasmozis (%29,1), 6 olguda Behçet hastalığı (%25), 2 olguda juvenil idyopatik artrit tespit edildi (%8,3). Komplikasyon olarak 4 olguda glokom (%16,6), 3 olguda katarakt (%12,5), 2 olguda vaskülit (%8,2), bir olguda epiretinal membran (%4,1), bir olguda kistik maküla ödemi (%4,1) ve 1 olguda makula skarı (%4,1) tespit edildi. Onbir olguya topikal steroid tedavisi, 14’üne oral steroid veya immünsüpresif tedavi, 2 olguya subkonjunktival steroid tedavisi, 1 olguya ise intravitreal steroid tedavisi uygulandı. Sonuçlar: Pediatrik üveitlerde tanı ve tedavi yetişkin yaş grubuna göre daha zor yapılmaktadır. Erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri sayesinde görsel prognoz daha iyiye gitmektedir.
Keywords: Kulak; Burun; Boğaz