SİKLOSPORİN A İLE TESTİS HASARI OLUŞTURULAN SIÇANLARDA BORİK ASİT'İN IL-1?, IL-6, TNF- ? VE KASPAZ-3 PROTEİN EKSPRESYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ - SAÇ, NURAY (Fırat Üniveristesi, 2025)
Son yıllarda erkek infertilitesinde (kısırlık) belirgin bir artış yaşanmaktadır. Erkek üreme sağlığını olumsuz etkileyen birçok çevresel veya kalıtsal etken vardır. Bunlardan birisi de sağlık sektöründe kullanılan ilaçlardır. Günümüzde gelişen teknoloji ile sağlık ve medikal endüstrisi sayesinde organ nakli ameliyatları artmakta ve başarı oranı da yükselmektedir. Fakat organ nakli olan bireylerin tedavilerini takiben üreme sistemlerinde birtakım sorunlar oluşmaktadır. Bu durum, organ naklinin başarılı olması için CsA (Siklosporin A) gibi immünosüpresanların kullanılmasından kaynaklanmaktadır. CsA, vücutta toksik etki yaratarak üreme organlarında ve spermlerde hasar meydana getirmektedir. BA (Borik asit), antioksidan, anti-inflamatuar ve antikanserojen etkileri nedeniyle birçok hücresel hasarda iyileştirici etkiye sahiptir. Tez çalışmamız, CsA verilerek testiküler dokusunda hasar oluşturulan ratlarda BA'nın iyileştirici etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma kapsamında MDA (Malondialdehit), GSH (Glutatyon) ve CAT (Katalaz) analizleri yapılarak spektrofotometreyle ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Testis dokusunda bulunan IL-1?, IL-6, Kaspaz-3 ve TNF-? proteinlerinin Western blot tekniğiyle miktarlarının analizi ve histopatolojik ölçümleri yapılmıştır. Tüm verilerin istatistiksel olarakta değerlendirilmesi sonucunda; BA'nın verildiği ratların testislerinde MDA miktarında düşüş, GSH ve CAT seviyesinde artış gözlemlenmiştir. Ayrıca kaspaz-3 protein ekspresyonunda artış, IL-1?, IL-6 ve TNF-? ekspresyonlarında azalış görülmüştür. Hasar grubu olan CsA verilen ratlarda ise CAT, GSH ve Kaspaz-3 seviyelerinde azalış görülürken MDA, IL-?, IL-6 ve TNF-? seviyelerinde artış görüşmüştür. Tedavi grubu olan BA + CsA verilen ratların testislerinde ise hasar grubuyla kıyaslandığında antioksidan özellikteki GSH miktarında, CAT ve kaspaz-3 miktarında artış; MDA, IL-?, IL-6 ve TNF-? gibi hasar belirteci olan ölçümlerde iste azalış saptanmıştır. Sonuç olarak CsA'nın oluşturduğu testiküler hasar ve toksisiteyi antioksidan özellikteki BA'nın tedavi edebileceği ve olası hasarlarında önlenebileceği fikrindeyiz. Dolayısıyla BA'nın insan üreme sisteminde olumlu etkiler sağlaması amacıyla ilerde insanlar üzerinde de çalışılabileceğini umuyoruz.

There has been a significant increase in male infertility in recent years. There are many environmental or hereditary factors that negatively affect male reproductive health. One of these is the drugs used in the health sector. Today, thanks to the developing technology and the health and medical industry, organ transplant surgeries are increasing and the success rate is also increasing. However, some problems occur in the reproductive systems of individuals who have organ transplants following their treatments. This situation is due to the use of immunosuppressants such as CsA (Cyclosporin A) for the successful transplantation. CsA creates a toxic effect in the body and causes damage to the reproductive organs and sperm. BA (Boric acid) has a healing effect on many cellular damages due to its antioxidant, anti-inflammatory and anticarcinogenic effects. Our thesis study was conducted to examine the healing effects of BA in rats whose testicular tissue was damaged by giving CsA. Within the scope of the study, MDA (Malondialdehyde), GSH (Glutathione) and CAT (Catalase) analyses were performed and their measurements were carried out with a spectrophotometer. The amount of IL-1?, IL-6, Caspase-3 and TNF-? proteins found in testicular tissue was analyzed with Western blot technique and histopathological measurements were made. As a result of the statistical evaluation of all data; a decrease in the amount of MDA and an increase in the level of GSH and CAT were observed in the testicles of rats given BA. In addition, an increase in caspase-3 protein expression and a decrease in the expression of IL-1?, IL-6 and TNF-? were observed. In the rats given CsA, which is the damage group, a decrease in the levels of CAT, GSH and Caspase-3 was observed, while an increase in the levels of MDA, IL-?, IL-6 and TNF-? was observed. In the testicles of rats given BA + CsA, which is the treatment group, an increase in the amount of antioxidant GSH, CAT and caspase-3 and a decrease in the levels of damage indicators such as MDA, IL-?, IL-6 and TNF-? were observed compared to the damage group. As a result, we believe that BA, which has antioxidant properties, can treat testicular damage and toxicity caused by CsA and prevent possible damage. Therefore, we hope that BA can be studied on humans in the future to provide positive effects on the human reproductive system.
Effect of boric acid on IL-1?, IL-6, TNF-? and Caspase-3 protein expressions in cyclosporine A-induced testicular damage-induced rats
Keywords: Biyoloji