SÜREKLİ AKIŞLI ANAEROBİK/ AEROBİK İLERİ ARITIM SİSTEMİNDE FOSFOR GİDERİMİ - GÜRTEKİN, ENGİN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi SÜREKLİ AKIŞLl ANAEROBİK\AEROBİK İLERİ ARITIM SİSTEMİNDE FOSFOR GİDERİMİ Engin GÜRTEKİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 63 Alıcı ortamlara deşarj edilen besi elementleri miktarlarının artmasıyla, ötrofikasyon hızlanmıştır. Bu nedenle gelişmiş ülkeler, besi elementi deşarj standartlarını sıklaştırmıştır. Klasik aktif çamur sistemleri karbonlu organik maddeleri gidermesine rağmen, besi elementlerini arzu edilen ölçüde giderememektedir. Bu nedenle besi elementlerinin biyolojik olarak giderildiği ileri arıtım sistemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada; sürekli akışlı anaerobik\aerobik ileri arıtım sisteminde, evsel atıksu kullanılarak, ne ölçüde fosfor gideriminin gerçekleştirilebileceği araştırılmıştır. Bu çalışmada, özellikle KOİ'nın fosfor gideriminde önemli bir faktör olduğu belirlenmiştir. KOİ/TP, KOİ/TKN ve TAKM'nin fosfor gideriminde önemli bir etkisi gözlenmemiştir. KOİ konsantrasyonu yüksek olduğunda NO.^-N'nun anaerobik ortamdaki olumsuz etkisinin kendini hissettirmediği gözlenmiştir. Sıcaklık ve çamur yaşındaki değişimlerin de fosfor giderme veriminde önemli bir etkisi gözlenmemiştir. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de besi elementi deşarj standartlarının sıkılaştırılmasıyla, klasik aktif çamur sistemlerinin biyolojik olarak fosfor giderimini gerçekleştiren sistemlere dönüştürülmesi zorunluluğu ortaya çıkacaktır. Bu aşamada, bu çalışmanın gerekli bilgileri temin eden bir kaynak olması da amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Anaerobik\aerobik, biyolojik olarak fosfor giderimi, çamur yaşı, evsel atıksu, sürekli akış.

Ill ABSTRACT Master Thesis PHOSPHORUS REMOVAL IN CONTINUOUS FLOW ANAEROBIOAEROBIC ADVANCED TREATMENT SYSTEM Engin GÜRTEKİN Fırat University Graduate School Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2001. Page: 63 Eutrophication is accelareted with increase of the nutrients on the receiving waters. Therefore, the discharges standarts of the nutrients are stricted in developed countries. Although classic activated sludge teatment systems are removed adequately carboneous organic substrat, nutrients aren't removed. Therefore, advanced treatment systems where the nutrients are removing biologically are developed. In this study, phosphorus removal is investigated in continuous flow anaerobic\aerobic advanced treatment systems. KOİ is determined particularly an important factor at biological phosphorus removal in this study. KOİ/TP, KOİ/TKN and MLSS aren't observed an important effect in biological phosphorus removal. NOî'-N negative effects in anaerobic stage aren't observed when KOİ concentration is high. Temperature and sludge age aren't also observed an important effect in biological phosphorus removal. As developed countries, the discharges standarts of nutrients will be also stricted in our country. Classic activated sludge systems have to transformated the advanced treatment systems that are realized biological phosphorus removal. In this study is aimed to make a source to ensure necessary information. Key Words : Anaerobic\aerobic, biological phosphorus removal, sludge retention time, domestic wastewater, continuous flow.
Phosphorus removal in continuous flow anaerobic/ aerobic advanced treatment system
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering