Türkiye Türkçesi ağızlarının tasnifleri üzerine bir değerlendirme - Buran, Ahmet (My University, 2011)
Türkiye Türkçesi ağızlarıyla ilgili olarak ilk yapılan çalışmalar 19. yüzyılın ortalarınakadar uzanır ve ağızlarla ilgili çalışmalar daha çok yabancı araştırmacılar tarafından yapılır.1940’lı yıllardan sonra yerli araştırmacılar da Türkiye Türkçesi ağızları üzerine çalışmalaraağırlık verir ve günümüze kadar pek çok ağız çalışması ortaya konur. Derleme, inceleme vekarşılaştırma çalışmalarının yanı sıra kimi bilim adamlarının Türkiye Türkçesi ağızlarıyla ilgiligenel tasnif çalışmaları da bulunmaktadır. Bu makalede Türkiye Türkçesi ağızlarının il, ilçe vebölge tasniflerinin dışındaki genel tasnifleri üzerinde durulacak ve bu tasniflerden hareketleçeşitli değerlendirmeler yapılacaktır.
Keywords: Dil ve Dil Bilim