Panik bozukluk ve intihar - Tezcan, Ertan; Ülkeroğlu, Fahrettin; Çulha, Figen; Karabulut, Cafer (My University, 1996)
Çalışmamızda panik bozukluk tanısı alan hastalarda intihar girişimleri ve bu girişimleri etkileyen faktörlerin belirlenmesi ^amaçlanmıştır. Bu amaçla 1994 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran ve DSM-III-R tanı kriterlerine göre panik bozukluk tanısı alan 62 hasta çalışma grubunu oluşturmuşlardır. Ruhsal değerlendirmeye yönelik görüşmeler sırasında yöneltilen araştırıcı sorular ile hastaların yaşam boyu intihar düşünce ve girişimleri sorgulanmıştır. SCID I ve SCID II envanterleri kullanılarak panik bozukluğa eşlik eden diğer psikiyatrik tablolar ve kişilik özellikleri araştırılmıştır.Yaşam boyu intihar girişimi düşünce prevalansı %22.6, intihar girişimi %4.8 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak; panik bozukluk tablosuna major depresyon eklenmesinin, eksen II tanısının borderline kişilik bozukluğu olmasının ve çözümlenemeyen ailesel sorunların bulunmasının ciddi intihar riski oluşturduğu kanısına varılmıştır.
Keywords: Psikiyatri