DETERMINATION OF THE EFFICACY OF METFORMIN AND ATORVASTATIN ADMINISTRATION ON SOME APOPTOTIC MARKERS IN HUMAN OVARIAN CANCER CELLS - ZAHID, ZUNAIRA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Metformin ve Atorvastatin, çeşitli kanser hücre hatlarında antikanser özellik sergilemektedir. Bu çalışmada, bir yumurtalık kanseri hücre hattı olan OVCAR 3 hücrelerinde Metformin ve Atorvastatin kaynaklı apoptoz mekanizması araştırılması amaçlanmaktadır. Yumurtalık kanseri dünya çapında önemli bir sağlık sorunudur ve geç evre teşhisler yüksek ölüm oranlarına neden olmaktadır. Bu çalışma, metformin ve atorvastatinin yumurtalık kanseri hücrelerinde (OVCAR-3) apoptotik belirteçler üzerindeki etkisini ve terapötik ajanlar olarak potansiyellerini incelemektedir. Bu ilaçların yumurtalık kanseri hücre sağkalımı ve apoptotik yolaklar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu ilaçların Bax, Bcl-2, Caspase 3, gibi apoptotik belirteçler ve AMPK ve ERK enzimleri üzerindeki etkileri OVCAR-3 hücrelerinde araştırılmıştır. Çalışma, sitotoksik özelliklerini, etki mekanizmalarını ve kombinasyon terapötik ajanları olarak potansiyellerini araştırmayı amaçlamıştır. Atorvastatin ve Metforminin farklı konsantrasyonlardaki (Atorvastatin: 0,78 mM- 50 mM; Metformin: 2 mM-256 mM) sitotoksisitesini 24, 48 ve 72 saat boyunca değerlendirmek için MTS deneyi kullanılmıştır. Atorvastatin, 12,5 mM ve üzeri dozlarda önemli etkilerle hücre canlılığında doza ve zamana bağlı önemli bir azalma göstermiştir. Atorvastatin 72 saat içinde hücre canlılığını maksimum dozda (50 mM) yaklaşık %10'a düşürmüş ve IC50 değeri 1,510 mM olmuştur. Metformin de özellikle uzun süreli maruz kalma sürelerinden sonra önemli sitotoksik etkilere sahip olmuştur. Hücre canlılığı 72 saat sonra 256 mM dozda %10'a düşmüş ve IC50 değeri 12,77 mM olmuştur. Bu bulgular, her iki ilacın da yumurtalık kanseri proliferasyonunu etkili bir şekilde sınırlayabildiğini göstermektedir. Atorvastatin ve Metformin, Bax ve Caspase 3 gibi pro-apoptotik belirteçleri arttırarak ve anti-apoptotik belirteç Bcl-2'yi azaltarak apoptotik yolları düzenlemiştir. Ayrıca, AMPK aktivasyonu ve ERK sinyali gibi önemli metabolik yolları etkilemişlerdir ve sonuçlar metformin ve atorvastatinin hücre metabolizması ve yumurtalık kanserinin sağkalımı üzerinde büyük etkisi olduğunu vurgulamıştır. Kısacası, bu çalışma Metformin ve Atorvastatin kombinasyonunun, tamamlayıcı etki şekillerinden yararlanarak yumurtalık kanseri için etkili bir tedavi stratejisi olabileceğini göstermektedir. Bulgular, bu ölümcül hastalıktan muzdarip bireyler için sonuçları iyileştirmek amacıyla, hedefe yönelik terapötiklerde kombine kullanımlarını değerlendirmek üzere gelecekteki klinik öncesi araştırmalar ve klinik çalışmalar için sağlam bir çerçeve oluşturmaktadır.

Metformin and Atorvastatin exhibits anticancer ability in various cancer cell lines. This study aimed to explore the mechanism of Metformin and Atorvastatin induced apoptosis in OVCAR 3 cells, an ovarian cancer cell line. Ovarian cancer is a major health concern worldwide, with late-stage diagnoses resulting in high fatality rates. This study looked into the impact of metformin and atorvastatin on apoptotic markers in ovarian cancer cells (OVCAR-3) and their potential as therapeutic agents, by examining their impact on ovarian cancer cell survival and apoptotic pathways. The effects of these medicines on apoptotic markers such as Bax, Bcl-2, Caspase 3, and AMPK, and ERK enzymes were investigated in OVCAR-3 cells. The study sought to investigate the cytotoxic characteristics, mechanism of action, and potential as combination therapeutic agents. The MTS assay was used to assess the cytotoxicity of Atorvastatin and Metformin at different concentrations (Atorvastatin: 0.78 mM-50 mM; Metformin: 2 mM-256 mM) for 24, 48, and 72 hours. Atorvastatin showed a considerable dose- and time-dependent reduction in cell viability, with significant effects at doses of 12.5 mM and above. By 72 hours, Atorvastatin had reduced cell viability to around 10% at its maximum dose (50 mM), with an IC50 of 1.510 mM. Metformin also had substantial cytotoxic effects, especially after prolonged exposure durations. Cell viability decreased to 10% with 256 mM dose after 72 hours, with an IC50 of 12.77 mM. These findings demonstrate that both medicines can effectively limit ovarian cancer proliferation. Atorvastatin and Metformin regulated apoptotic pathways by enhancing pro-apoptotic markers including Bax and Caspase 3 and reducing the anti-apoptotic marker Bcl-2. Furthermore, they impacted important metabolic pathways such as AMPK activation and ERK signaling and the results highlighted that the metformin and atorvastatin along with their combinations exert significant impact on the cell metabolism and survival of ovarian cancer. Briefly, this study showed that especially combining Metformin and Atorvastatin can be an effective therapeutic strategy for ovarian cancer by exploiting their complementary modes of action. The findings lay a solid framework for future preclinical investigations and clinical trials to assess their combined usage in targeted therapeutics, with the goal of improving outcomes for individuals suffering from this deadly disease.
Metformin ve atorvastatin uygulamasinin insan yumurtalık kanseri hücrelerinde bazı apoptotik belirteçler üzerindeki etkinliğinin belirlenmesi
Keywords: Moleküler Tıp; Biyoloji; Eczacılık ve Farmakoloji