Sağlık Yüksek Okulu kız öğrencilerinde rubella seropozitifliğinin değerlendirilmesi - Ilhan, Fulya; Önal, Süleyman (My University, 2002)
AMAÇ:Fırat Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulıu' nun 51 kız öğrencisinden elde edilen serumlarda rubella IgG ve IgM antikorlarının değerlendirilmesidir. YÖNTEM: ELISA yöntemiyle serum örneklerinde IgM pozitifliği arandı. SONUÇLAR: Ellibir örneğin 49 (% 96.1)' unda IgG pozitifliği saptandı. IgM pozitifliği hiçbir örnekte sözkonusu değildi. Böylece sadece iki (% 3.9) öğrencide rubella açısından risk saptandı. YORUM: Anne ve sağlık personeli adayı olan be genç kızlarda IgG seropozitifliğinin değerlendirilmesi ve seronegatif olanların aşılanmasıyla ileride gelişebilecek konjetinal kızamıkçık riski en aza indirilecektir.
Keywords: Erişkin; Risk; Kızamıkçık; IgG; Enzim bağlı immünosorbent tayini; IgM