Legal Terms of Arabic Origin Used in Turkish - Elkatrey, Aya Nasr Mohammed (Fırat University, 2025)
Undoubtedly, the relationship between Arabic and Turkish constitutes a profound and enduring bond. Arabic has had a significant influence on enriching Turkish, particularly in the realms of religious, cultural, and scientific terminology. This influence has not been limited to vocabulary alone but has extended to other areas such as education and the writing system, making Arabic an essential part of intellectual and cultural life during the Ottoman Empire. From the Ottoman era onward, Turkish has been influenced by many different languages, with Arabic being foremost among them. During this period, the Ottoman state made extensive use of Arabic in various fields, and especially in the legal domain, many Arabic terms entered Turkish. These terms have become inseparable components of Turkish lexicography and are still actively used in numerous legal contexts today. The interaction between Arabic and Turkish reflects a rich cultural exchange among Islamic civilizations. This mutual influence is particularly evident in legal contexts. For instance, many legal terms in Turkish are derived from Arabic, including “mahkeme” (court), “adalet” (justice), “miras” (inheritance), and “müessese” (institution). Research indicates that such terms are still actively used within the Turkish legal system, demonstrating the lasting impact of Arabic. Moreover, despite Turkey's adoption of the Latin alphabet, the influence of the Arabic script is still visible in the Turkish language. Although the script was changed, many Turkish words still bear traces of Arabic in both pronunciation and orthography. This demonstrates the depth of the linguistic connection between the two languages. Turkish, as a language historically open to diverse cultural and political interactions, has been significantly influenced by languages such as Arabic and Persian. One of the most evident reflections of this influence is the incorporation of Arabic vocabulary into Turkish, particularly in religious, scientific, and legal domains. After the Turks accepted Islam in the 10th century, the influence of Arabic increased, introducing numerous religious and cultural terms into Turkish. During the Ottoman period, Turkish was written using the Arabic script, reinforcing the Arabic influence. Furthermore, this relationship shows that Arabic was not only a religious language but also a language of science and culture in fields such as medicine, astronomy, mathematics, and engineering. Many works of the time were written in Arabic, contributing to the intellectual development of the Ottoman Empire. Arabic was also used as a language of instruction in Ottoman schools, further strengthening cultural transmission. This study particularly highlights the influence of Arabic on Turkish legal terminology. Several legal terms derived from Arabic and used in Turkish have been examined, including: Adil (??????): Refers to a just and honest person; derived from the root ‘adl. Akit (????): Means contract or marriage; derived from ‘aqd. Batıl (??????): Indicates null or invalid legal actions; derived from b??il. Ceza (????): Refers to punishment imposed on offenders; from jaz?’. Cinayet (??????): Denotes a crime committed against a person; from jin?ya. Fasıl (?????): Means "chapter," "section," or "stage" in Turkish. In Arabic, it also refers to a boundary or separation between two things. These examples represent only a selection of Arabic-origin legal terms that have entered Turkish and reflect the deep and lasting impact of Arabic on the language. Research findings demonstrate that Arabic has influenced Turkish in religious, scientific, and legal domains, resulting in the integration of numerous Arabic terms into the language. Moreover, this influence continues, particularly in legal discourse. Additionally, although Turkey adopted the Latin alphabet, the structural influence of the Arabic script remains evident in the morphology of Turkish words. In conclusion, the linguistic and cultural interaction between Arabic and Turkish has built a significant cultural and intellectual bridge between the Arab and Turkish worlds. This interaction has not only enriched Turkish linguistically but also facilitated the continued exchange of scientific and intellectual knowledge between the two civilizations.

Şüphesiz ki Arapça ve Türkçe arasındaki ilişki, derin ve süreklilik arz eden bir bağdır. Arapçanın, özellikle dini, kültürel ve bilimsel terimler açısından Türkçeyi zenginleştirmede büyük bir etkisi olmuştur. Bu etki sadece kelimelerle sınırlı kalmamış, aynı zamanda eğitim ve alfabe gibi diğer alanları da kapsayarak, Arapçayı Osmanlı İmparatorluğu'nda entelektüel ve kültürel yaşamın temel bir parçası haline getirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren Türkçe, birçok farklı dilden etkilenmiş ve bu dillerin başında Arapça yer almıştır. Bu dönemde Osmanlı Devleti, Arapçayı pek çok alanda kullanmış, özellikle hukuk alanında birçok Arapça kelime Türkçeye girmiştir. Bu kelimeler, Türkçe sözlüklerinde ayrılmaz bir parça haline gelmiş ve günümüzde de pek çok hukuki bağlamda kullanılmaktadır. Arapça ve Türkçe arasındaki karşılıklı etkileşim, İslam kültürleri arasında zengin bir kültürel alışverişi yansıtmaktadır. Bu etkileşim, hukuk gibi birçok alanda kendini göstermektedir. Örneğin, Türkçe'deki birçok hukuki terim Arapçadan türemiştir; bunlar arasında “mahkeme”, “adalet”, “miras”, “müessese” gibi kelimeler bulunmaktadır. Araştırmalar, bu terimlerin günümüzde Türk hukuk sisteminde aktif olarak kullanıldığını ve Arapçanın bu alandaki etkisinin sürdüğünü göstermektedir. Bunun yanı sıra, Türkiye'nin Latin alfabesini kabul etmesine rağmen, Arap alfabesinin etkisi hala Türkçe üzerinde görülmektedir. Alfabe değişikliği olsa da, birçok Türkçe kelime Arap alfabesinin izlerini taşır ve telaffuz ile yazımında Arapçanın derin etkisini gösterir. Bu durum, iki dil arasındaki ilişkinin ne kadar derin olduğunu ortaya koymaktadır. Türkçe, tarihsel olarak pek çok kültürel ve siyasi etkileşime açık bir dil olup, özellikle Arapça ve Farsça gibi dillerden büyük ölçüde etkilenmiştir. Bu etkilerin en belirgin göstergelerinden biri, Türkçeye geçmiş Arapça kelimelerdir, özellikle dini, bilimsel ve hukuki alanlarda. Türkler, 10. yüzyılda İslam'ı kabul ettikten sonra Arapçanın etkisi artmış ve Arapça, dini ve kültürel terimlerle Türkçeye girmeye başlamıştır. Osmanlı döneminde ise Türkçe yazımında Arap alfabesi kullanılmış, bu durum Arapçanın Türkçeye olan etkisini pekiştirmiştir. Ayrıca, bu ilişki, Arapçanın sadece dini bir dil olmanın ötesinde, tıp, astronomi, matematik ve mühendislik gibi bilimsel ve kültürel alanlarda da bir dil haline geldiğini göstermektedir. O dönemde birçok eser Arapça yazılmış ve bu eserler, Osmanlı düşüncesinin gelişmesine katkı sağlamıştır. Aynı zamanda Osmanlı okullarında Arapça, eğitim dili olarak kullanılmış ve bu da kültürel etkilerin artmasına yol açmıştır. Bu araştırma, özellikle hukuki alanda Arapçanın Türkçeye etkisini vurgulamaktadır. Türkçede Arapçadan türemiş bazı hukuki terimler incelenmiştir. Bunlar arasında: Adil (??????): Adaletli ve dürüst kişi anlamına gelir ve Arapçadaki "????" kökünden türetilmiştir. Akit (????): Türkçede sözleşme veya nikah anlamına gelir ve Arapçadaki "???" kökünden türetilmiştir. Batıl (??????): Geçersiz olan hukuki işlemleri ifade eder ve Arapçadaki "????" kelimesinden türetilmiştir. Ceza (????): Suçlulara verilen ceza anlamına gelir ve Arapçadaki "????" kelimesinden türetilmiştir. Cinayet (??????): Birine karşı işlenen suç anlamına gelir ve Arapçadaki "???" kelimesinden türetilmiştir. Fasıl: (?????) Arapça bir kelimedir ve Türkçede "bölüm", "kısım", "aşama" anlamlarında kullanılır. Arapçada ise aynı anlamda kullanılmasının yanı sıra, iki şey arasındaki engel veya sınır anlamında da kullanılır. Bu kelimeler, yalnızca Türkçeye geçmiş bazı Arapça hukuki terimlerin örnekleridir ve Arapçanın Türkçedeki derin etkisini yansıtmaktadır. Araştırma sonuçları, Arapçanın Türkçeye olan etkisinin, dini, bilimsel ve hukuki alanlarda birçok Arapça terimin Türkçeye girmesine neden olduğunu göstermektedir. Ayrıca, Arapçanın Türkçe kelimeler üzerindeki etkisinin devam ettiği, özellikle hukuk sisteminde Arapça terimlerin kullanılmaya devam ettiği gözlemlenmiştir. Buna ek olarak, Arap alfabesinin etkisinin, Türkiye'nin Latin alfabesini kabul etmesine rağmen Türkçe kelime yapısında hala görüldüğü ortaya konmuştur. Sonuç olarak, dil ve kültürler arasındaki bu etkileşim, Arap dünyası ile Türk dünyası arasında kültürel ve entelektüel bir köprü inşa etmiş ve bilimsel bilgi alışverişi devam etmektedir.
Türkçe’de Kullanılan Arapça Kökenli Hukuki Terimler
Keywords: Arabic Language and Rhetoric; Arap Dili ve Belagatı