Lökospermili ve idiyopatik oligoastenospermik infertil hastalarda sitokinlerin rolü - Onur, Rahmi; Bodakci, Mehmet; Firdolas, Fatih; Orhan, İrfan; Gödekmerdan, Ahmet; Ardıçoğlu, Aslan (My University, 2005)
Erkek infertilitesinde rol oynayan nedenlerden biri de genital sistem enflamasyonudur. Enflamasyonda etkin olan sitokinlerin infertilite etiyolojisindeki yerini belirlemek için, infertilite nedeni ile incelenen lökospermili hastalarda, lökospermisi olmayan infertil olgularda ve kontrol grubunda, seminal plazma sitokin düzeylerinin araştırılarak karşılaştırılması amaçlandı. İnfertilite nedeni ile kliniğimize başvuran ve rutin değerlendirmelerinde oligoastenospermi (OAS) saptanan ve aynı zamanda lökospermisi olan 10 hasta, OAS'si olan ancak lökospermi saptanmayan, aynı zamanda Mikst Antiglobulin Reaksiyon (MAR) testi negatif olan 10 hasta ile fertilite değerlendirmeleri normal olan ve en az bir çocuğu olan 10 gönüllü (kontrol grubu) çalışmaya alındı. Hastalarda seminal plazma interlökin (İL) -2, IL-4've tümör nekrotizan faktör (TNF) -alfa düzeyleri ELISA yöntemi kullanılarak ölçüldü. Her üç gruptaki seminal plazma sitokin düzeyleri karşılaştırmasında; izole oligoastenospermisi olan infertil hastalarda IL-2 düzeylerinin, lökospermili oligoastenospermili olgularda ise TNF-alfa düzeylerinin diğer gruplara oranla istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksek olduğu saptandı (p<0.05). Lökospermili infertil ve OAS'li infertil gruplar arasında IL-4 düzeyleri açısından anlamlı farklılık belirlenmedi(p>0.05).Erkek infertilitesinde enfeksiyon ve artmış sitokinler, etiyolojik faktör olarak saptanabilirler. Ancak, erkek genital sisteminde ve testiküler sperm fizyolojisinde sitokinlerin gerçek rollerinin daha geniş serili, kontrollü ve randomize çalışmalarla tam olarak ortaya konulması, tanı ve tedavide farklı seçenekleri de beraberinde getirecektir.
Keywords: Semen; İnterlökin-2; Sitokinler; Tümör nekrozis faktör-alfa; Kısırlık; erkek