Yapay Sinir Ağları İle Atık Mermer Tozu Ve Cam Lif Katkılı Betonların Yarmada Çekme Dayanımlarının Tahmini - Yıldız, Turan; Yıldız, Servet; Keleştemur, Oğuzhan; Bölükbaş, Yakup; Demirel, Bahar (My University, 2011)
Bu çalışmada; 4 farklı oranda cam lif ilave edilerek elde edilen 300 ve 350 dozlu betonlara filler malzeme ile hacimce %25, 50, 75 ve 100 oranlarında yer değiştirecek şekilde atık mermer tozu ilave edildi. Elde edilen numunelerin ultrases geçiş hızları, porozite değerleri, basınç dayanımları ve yarmada çekme dayanımları belirlendi. Yapay sinir ağına (YSA) girdi seti olarak dozaj, agrega miktarı, lif oranı, mermer tozu oranı, porozite, ultrases geçiş hızı ve basınç dayanımı değerleri seçilerek yarmada çekme dayanımları tahmin edildi. Çalışma sonucunda, geliştirilen YSA modeli ile deneysel olarak elde edilen veriler karşılaştırıldı ve sonuçların uyum içerisinde olduğu belirlendi.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Cam lif; Atık mermer tozu; Yapay sinir ağları