Barit (BaSO4) Maddesinin Ahşapta Emprenye Edilebilme Özelliği ve Yoğunluk Üzerine Etkisi - Tan, Hüseyin; Peker, Hüseyin (Fırat University, 2015)
Bu çalışmada, barit maddesinin odunda emprenye edilebilme özelliği araştırılmış, çevre-insan sağlığına zararsız doğal bir ürün bu maddenin birçok alanda (mobilya, inşaat endüstrisi) kullanılabilmesi hedeflenmiştir. Barit (BaSO4) maddesi çeşitli konsantrasyonlarda (%1, 3,5 ve %50) hazırlanmış ve ASTM-D 1413–76 esaslarına göre emprenye işlemi gerçekleştirilmiştir. Odun türü olarak sarıçam (PinussylvestrisL.)ve Doğu kayını (FagusorientalisLipsky) odunları tercih edilmiştir.Deney sonuçlarına göre; toplam retensiyon (kg/m3), % retensiyon, basınç direnci her iki odun türünde çözelti konsantrasyonun artmasıyla yükselmiştir. En yüksek toplam retensiyon kayın odununda %50’lik çözeltide (2030 kg/m3); en yüksek % retensiyon kayında %50’lik çözeltide (%1.80) ; en yüksek hava kurusu ve tam kuru özgül ağırlık kayında %1‘lik çözeltide (0.63 g/cm3) olarak gerçekleşmiştir.

In this study, barite material ability of impregnated in wood was investigated, environment-which harmless to human health is a natural product material in many areas of (furniture, construction industry) is aimed to be used. Barite (BaSO4) material at various concentrations (1%, 3%, 5%, 50%) was prepared and accordance with ASTM D 1413-76 impregnation was applied. As the species of woodpine (Pinussylvestris L.) and beech (Fagus orientalis Lipsky) were used. According to experimental results, total retention (kg/m3), retention %, compression strengthes in both species of wood with increasing solution concentration increased. The highest value of total retention beechwood at 50 % solution (2030 kg/m3); the highest value of retention % beech wood at 50 % solution (1.80 %) ; highest value of airdry density and fulldry density beechwood at 1 % solution (0.63 g/cm3) is obtained.
Barite (BaSO4) of the Article in Wood Impregnated to Feature and Effect on Density