Gaga Gölü (Ordu, Türkiye)’nden yakalanan tatlısu ıstakozu (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)’nda ağırlık-uzunluk ilişkisi ve et verimi - Yılmaz, Ebru; Harlıoğlu, Ayşe; Yılmaz, Abdullah (My University, 2011)
Bu çalışmada Gaga Gölü’nden yakalanan tatlısu ıstakozu (Astacus leptodactylus)’nun ağırlık-uzunluk ilişkisi ve et verimi incelendi. Aynı karapaks uzunluk grubundaki erkek ve dişi tatlısu ıstakozlarının (kerevit) karapaks genişliği, abdomen uzunluğu, abdomen genişliği, toplam uzunluğu, kıskaç uzunluğu, kıskaç genişliği ve kıskaç ayak uzunluğu karşılaştırıldığında erkeklerin dişilerden istatistiksel olarak önemli derecede uzun olduğu belirlendi (P<0,001 her bir durum için). Erkek ve dişi kerevitlerde karapaks uzunluğu ile vücut ağırlığı arasında doğrusal bir ilişkinin olduğu bulundu (rerkekler= 0,87 ve rdişiler= 0,90). Bununla birlikte, regresyon analizleri hem erkek hem de dişi kerevitlerde negatif allometrik ağırlık artışının olduğunu gösterdi (b değerierkekler= 2,55 ve b değeridişiler= 2,49). Ayrıca, regresyon analizleri sonucunda erkek kerevitlerin abdomen et miktarının karapaks uzunluğu ile doğru orantılı olarak arttığı belirlenirken dişi kerevitlerde ise linear ilişki görülmedi (rerkekler= 0,75 ve rdişiler= 0,48). Öte yandan, çalışma sonucunda erkek ve dişilerde abdomen etinin negatif allometrik büyüme gösterdiği (b değerierkekler= 1,8394 ve b değeridişiler= 1,2317), kıskaçlardan elde edilen et miktarının ise pozitif allometrik büyüme gösterdiği bulundu (b değerierkekler= 4,7987 ve b değeridişiler= 3,7347). Diğer taraftan, erkeklerde toplam et miktarında pozitif allometrik büyüme gözlemlenirken dişilerde ise negatif allometrik büyüme gözlemlendi (b değeri erkekler= 3,1872 ve b değeridişiler= 1,9240) ve erkek kerevitlerin abdomen, kıskaç ve toplam et miktarının dişi kerevitlerden önemli derecede fazla olduğu bulundu (P<0,001 her bir durum için).
Keywords: Balıkçılık; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi; Zooloji