Beton harcının dayanım ve dona dayanıklılığının iyileştirilmesi için farklı tür puzolan kullanımı - Dursun, Ö. Faruk; Türk, Kazım; Yıldırım, Şükrü (My University, 2005)
Bu çalışmada, Yeniköy cürufu ve Ergani trası %2 ile %10 arasında değişen oranlarda Portland çimentosunun yerine kullanılarak 4x4x16 cm ebadında numuneler üretilmiştir. Her bir Puzolan türü için 5 seri ve 1 seri de puzolansız olmak üzere toplam 11 seri beton harç numunesi hazırlanarak, numuneler üzerinde basınç ve çekme dayanımı ve donma-çözülmeye dayanıklılık deneyleri yapılmıştır. Çimentonun yerine cürufun %6 oranında veya trasın %8 oranında kullanılması durumunda, numunelerin daha yüksek çekme ve basınç dayanımına sahip oldukları ve donma-çözülmeye karşı daha iyi dayanıklılık gösterdikleri deney sonuçlarından görülmüştür.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test