Çimento-Pet Kompozitlerin Isıl ve Mekanik Özellikleri - Kar, Filiz; Bicer, Ayşe (Fırat University, 2018)
Bu çalışma da atık PET (Polietilen tereftalat) ile bağlayıcı olarak çimentodan oluşan iki bileşenli malzemelerin bazı fiziksel özellikleri araştırılmıştır. Atık PET şişeleri toplanarak parçalanmış ve ağırlıkça %5, 10, 15 ve %20 oranlarında çimento ile karıştırılarak 4 farklı numune üretilmiştir. Numunelere uygulanan testler sonucu, PET katılım oranına bağlı olarak sırasıyla yoğunluk, ısı iletim katsayısı ve basma gerilmesi %21.12, %34.30 ve %39.26 küçülmüştür. Üretilen numunelerde, su emme oranı kritik değeri olan % 30 dan küçük çıkması nedeniyle donma riski bulunmamaktadır. Bu çalışma ile numunelerin belirlenen fiziksel özellikleri ile birlikte, kanal açma ve boya tutma özellikleri mevcuttur. Bu malzemelerin kullanılması halinde; i) atık PET değerlendirilerek çevreyi kirletmesi önlenecek ve ekonomiye yeniden kazandırılacak, ii) ısı ve sese karşı bina dış beton duvar, tuğla, briket, şeklinde kullanılması ile enerji tasarrufu sağlanacaktır.