KOSGEB UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ NETİCESİNDE İŞYERİ AÇANLARIN MEVCUT DURUMLARI İLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME (2015-2018 YILLARI ELAZIĞ ÖRNEĞİ) - ÇOLAKOĞLU, FATİH KORKUT (Fırat Üniveristesi, 2019)
Girişimcilik faaliyetleri insanoğlunun var oluşunda itibaren süregelen bir olgudur. İnsanlar ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve hayatlarını idame ettirebilmek adına çeşitli faaliyetlerde bunmaktaydılar. Biz bu faaliyetleri genel anlamda girişimcilik olarak tanımlamaktayız. Günümüzde girişimcilik ülke ekonomilerinin gelişmesi ve buna paralel olarak işsizlik sorununun çözümüne önemli katkı sağlamaktadır. Bu nedenle ülke yönetimleri girişimciliğin gelişmesi ve toplumda girişimcilik bilincinin oluşarak girişimcilerin ekonomiye kandırılması amacıyla ekonomi politikalarını oluştururken girişimciliği göz ardı etmezler. Bu nedenle ekonomi politikalarında girişimciliği teşvik etmek için çeşitli desteklemelere yer verirler. Bu desteklemeler ile potansiyel girişimcileri ekonomiye kazandırmaktır. Ayrıca bu politikalar ile girişimcilerin kurmuş olduğu işletmelerin ekonomik hayatta rekabet edebilir, verimli, gelişmelere açık ve sürekli olabilmesine destek sağlar. Ülkemiz ekonomisinin gelişmesi ve istihdamın artırılmasına yönelik olarak çeşitli kurumlar tarafından girişimciliğin gelişmesi için çeşitli eğitimler ve destekler sağlanmaktadır. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümlerinde kavramsal çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde ise saha çalışmasından nitel olarak elde edilen verilere dayalı olarak KOSGEB UGE neticesinde işletmelerini kurmuş olan girişimcilerin profilleri ortaya konularak mevcut durumları ve görüşleri ele alınarak irdelenme yoluna gidilmiştir.

Entrepreneurship activities have been continuing since the existence of mankind. People are engaged in various activities to meet their needs and maintain their lives. We define these activities as entrepreneurship in general. Today, entrepreneurship contributes to the development of national economies and the solution of the unemployment problem. For this reason, the governments of the country cannot ignore entrepreneurship while developing economic policies in order to develop entrepreneurship and create entrepreneurship awareness in society and to bring entrepreneurs to the economy. In this context, they give various supports to entrepreneurship in their economic policies. The aim of these supports is to bring potential entrepreneurs into the economy. In addition, thanks to these supporting policies; enterprises established by entrepreneurs; they can compete in economic life, be productive, open to developments and continuous. Various institutions provide training and supports for the development of entrepreneurship in order to improve the economy of our country and increase employment. In the first and second sections of our research, conceptual framework was tried to be formed. In the fourth part, the profiles of entrepreneurs who established their businesses as a result of applied entrepreneurship training organized by KOSGEB based on the qualitative data obtained from the field study were presented and their current situations and views were discussed.
An evaluation of the current situation of business starters as a result of KOSGEB applied entrepreneurship training (Elazığ case of the years 2015-2018)
Keywords: İşletme