Milli Romantik Tarih Dönüştürümü: Kilit - Elıuz, Ülkü (My University, 2007)
Malazgirt Zaferi'nin 900. yıldönümü münasebetiyle kaleme alman M. Necati Sepetçioğlu'nun Kilit adlı romanı, milli romantik bir duyarlılıkla tarihi geçmişi hal'e taşır ve şimdi'de yeniden yorumlar. Anadolu'nun va-tanlaşmasmda bir dönüm noktası olan Malazgirt Zaferi, Türk varlığının Anadolu'da tutunmasında kilit bir konum üstlenir. Yazar, bu önemli kuruluş ve toprağa kök salma dönemine ait mitik enerjiyi günümüze taşıyarak bir misyon aşılaması yapmak ister. Alparslan, kolektif bilincin geleceğe yönelik yüce ideallerini taşıyan bir arketip olarak karşımıza çıkar. Kilit adlı romanda yazar, tarihsel olanı edebi metne dönüştürürken, sloganik söyleme düşmeden yüksek bir anlatı düzeyi yakalar. Tebliğde, \"Kilif'teki milli romantik tarih dönüştürümünün, roman kuramı açısından çözümlemesi yapılacaktır.
Keywords: Milliyetçilik; edebiyat çözümlemesi; türk tarihi; Mustafa Necati Sepetçioğlu; tarihsel roman; romantizm