Antepfıstığı Ağaçlarında Zararlı Lepidosaphes Pistaciae (Archangelskaya) (Hemiptera: Diaspididae)'nin Siirt İli Antepfıstığı Bahçelerindeki Populasyon Değişimleri ve Cybocephalus Fodori Minor (Endrody-Younga) (Coleoptera: Cybocephalidae) ile İlişkileri - Özgen, İnanç; Ayaz, Tarkan; Kaplan, Mehmet (My University, 2015)
Çalışma, 2003-2004 yıllarında Siirt İli antepfıstığı bahçelerinde Lepidosaphes pistaciae (Archangelskaya)(Hemiptera: Diaspididae) ile predatörü Cybocephalus fodori minor (Endrödy-Younga) (Coleoptera:Cybocephalidae) arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma sonucunda, zararlınınyaprak populasyonu sürgünlerdeki kışlamış ergin populasyonuna bağlı olarak çalışmaların yürütüldüğü heriki lokasyonda da yüksek seyretmiştir. Predatör, antepfıstığı bahçelerinde zararlının görülmeye başladığıMayıs ayı ile Kasım ayları arasında popülasyon oluşturmuş, predatörün kışlama dönemindepopülasyonunda artış gözlemlenmiştir. Predatör, kışlamış erginlerden birinci dönem larvaların çıkmayabaşlaması dönemi ile genç dişiden yeni nesil bireyler oluşmaya başladığı dönemlerde aktif popülasyonoluşturmuştur. Bu çalışma ile C. fodori minorun, L. pistaciae üzerinde biyolojik biyolojik kontrolprogramlarında kullanılabilecek önemli bir predatör olduğu gözlemlenmiştir.
Keywords: Biyoloji; Ekoloji; Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması; Entomoloji