DURAĞAN OLMAYAN İŞARETLER İÇİN ZAMAN-FREKANS ENTROPİLERİNE DAYALI AKILLI ÖRÜNTÜ TANIMA - TÜRKOĞLU, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2002)
DOKTORA TEZİ DURAĞAN OLMAYAN İŞARETLER İÇİN ZAMAN - FREKANS ENTROPTLERB^E DAYALI AKILLI ÖRÜNTÜ TANIMA İbrahim TÜRKOGLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik - Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 112 Teknolojinin gelişmesi ile bir çok alanda akıllı tam sistemleri önem kazanmış ve hu sistemlerin temelini örüntü tanıma oluşturmaktadır. Örüntü tanıma, bilinmeyen örüntü şekillerini belirli bir sınıfa dahil ederek tanımlamak ve bilinen bir sınıfa ait olan örüntüyü teşhis etmektir. Örüntü tanıma; iki önemli aşamadan oluşmaktadır : Özellik çıkarıcı ve sınıflandırıcı. Sınırlandırıcı tasarımında en önemli gösterge doğru özellikleri seçmektir. Başka bir deyişle ileri örüntü tanıma tekniklerinde daha karmaşık sınırlandırıcı tasarlamak yerine, daha iyi özellik çıkarımı ön plandadır. Bu tez çalışmasında da, durağan olmayan işaret örüntüleri için güçlü bk özellik çıkarımı amaçlanmıştır. Bu amaçla, durağan olmayan işaretler için dalgacık dönüşümü, entropi, parametrik ve parametrik olmayan zaman-frekans spektral anafe yöntemlerine dayak, tümleşik özellik çıkarım metodolojileri geliştirilmiştir. Geliştirilen özellik çıkarım yöntemleri, yapay sinir ağı örüntü sınıflandırıcısının içerisine gömülerek, yeni dalgacık sinir ağ modelleri ile. adaptif örüntü tanıma yaklaşımı ortaya konmuştur. Bu yöntemlerin etkinliği ve sağlandığı, Fırat Tıp Merkezi kardiyoloji kliniğinden tenrin edilen, Doppler kalp işaretleri üzerinde denenmiştir. Sistemin başarımı, doktor etkenli tanı kararlan ile karşılaştırılmış ve yaklaşık olarak %96 doğru tanımlama yüzdesine ulaşılmıştır. Bu yöntem, gerek duyulan biyomedikal, telekomünikasyon ve benzer alanlarda, doğrudan karar verici veya insan faktörünün karar aşamasına yardımcı olacak şekilde, otomatik akıllı tam sistemlerinin kullanılmasının güvenirliğim artıracaktır. Anahtar Kelimeler : Örüntü tanıma, özellik çıkarma, adaptif özellik çıkarma, akıllı tanı sistemi, dalgacık dönüşümü, parametrik modeller, parametrik olmayan modeller, durağan olmayan işaret, Doppler kalp işaretleri, yapay sinir ağlan, entropi, dalgacık ağlan. xn
An Intelligent pattern recognition for nonstationary signals based on the time-frequency entropies
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering