UZUN HAVA TÜRLERİ (ARAŞTIRMA-İNCELEME, NOTASYON VE METODOLOJİK EĞİTİM) - YÜRÜMEZ, ERKAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Önemli kültür miraslarımızdan biri olan uzun havalarımız, mûsikî ve edebi anlamda bizi biz yapan değerlerin bilinmesi adına önemli bir kaynak vazifesi görmektedir. Biz de bu çalışmamızda Anadolu'da bulunan ve hemen herkesin isim olarak tanıdığı bozlak, barak vb. gibi uzun hava çeşitleri ile ilgili çok sayıda kaynaktan literatür taraması yaparak doğru bilinen yanlışları ve literatürdeki hatalı bilgileri tartışarak ortaya koyduk. Bunun yanı sıra bu uzun hava çeşitlerinin müzikal anlamda birbirinden ayrılan yönlerini, gerek elimizde mevcut olan yazılı kaynaklardan gerekse kaynak kişi niteliğindeki uzun hava icracılarının ses kayıtlarından faydalanarak tespit etmeye çalıştık. Ayrıca çalışmamızda uzun havaların sistematik müzikoloji çerçevesinde notasyonunun ve metodolojik eğitiminin nasıl olması gerektiği konusunda detaylı bir anlatım yaparak uzun hava meraklılarına sistematik bir yöntem sunduk.

Non-metric folk songs, which are one of our important cultural legacies, act as an important source for knowing the values that make us unique in the sense of music and literature. In this study, we presented a detailed literature review of a large number of sources related to the non-metric folk song types such as Bozlak, Barak, etc. which are known as almost everyone in Anatolia. Also, we discussed and revealed false facts and incorrect information in the literature. In addition to this, we tried to determine the different aspects of these non-metric folk song types in terms of musically. While doing this, we made use of the sound recordings of some master performers of this type and benefit from some important written sources available. Furthermore, we provided a systematic method for non-metric folk song enthusiasts by explaining in detail how the notation and methodological education should be within the framework of systematic musicology in our study.
Non-measured vocal genres (Research-review, notation and methodological education)
Keywords: Müzik; Eğitim ve Öğretim