AKIL HASTANESİNİN KURGULAMA OLARAK OKUNMASI: SIRÇA FANUS’DA “M” HARFİNİ TAŞIMANIN AĞIRLIĞI - Kumlu, Esin (Fırat University, 2011)
Sylvia Plath'in Sırça Fanus (1971) adlı eseri soğuk savaş döneminde kadın bedeni ve zihinsel alanının ne denli ağır bir biçimde sosyal hadımlamaya maruz kaldığını irdeleyen önemli bir eserdir. Bu önemli metin, delilik kavramı ve entellektüel kısıtlamalar merkeze alınarak incelendiğinde eserin olay örgüsünün sadece dönemin sıkıntılarını yaşayan ana karakter Esther Greenwood’un değil, onunla birlikte Soğuk Savaş travmalarına maruz kalan tüm bireylerin hikayesi olduğu analaşılmaktadır. Yaşanan travmaları Rosenberg Davası üzerinden yansıtan Esther Greenwood, bu yolla bireylerin yaşadığı türlü travmalara değinmekte ve psikolojik baskının fiziksel baskıdan çok daha acı verici olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışmada Sırça Fanus senatoryum, delilik, ve Soğuk Savaş dönemi kısıtlamaları ele alınarak incelenmiş ve eserin bir dönemi içine alarak yansıttığı sosyal, psikolojik ve politik travmalarının üzerinde durulmuştur.