SERUM LEVEL OF LIPID PEROXIDATION BIOMARKERS MALONDIALDEHYDE (MDA) AND 4-HYDROXYNONENAL (4-HNE) IN PROSTATE CANCER - ABDUL, ARI OMER ABDUL (Fırat Üniveristesi, 2025)
Prostat kanseri (PCa) yaygın bir kanser teşhisidir ve erkeklerde kanser ölümlerinin en yaygın nedenlerinden biri haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, oksidatif stres biyomarkerleri olan MDA ve 4-HNE'nin prostat kanseri ile olan ilişkisini ve yaş ve vücut kitle indeksi (VKİ) ile potansiyel risk değiştirici etkilerini belirlemektir. Prostat, erkek üreme sisteminizde bulunan bir bezdir. Ayrıca, bir ekzokrin bezdir. Prostatın işlevsel aktivitesi, seminal sıvı üretmektir. Ancak, zaman zaman kansere yatkındır. Ayrıca, prostat kanseri riski hem değiştirilebilir hem de değiştirilemez risk faktörlerinden kaynaklanabilir. İlkleri yaşam tarzımızın bir hatasıyken, sonları yaşlanma, genetik vb. nedenlerdendir. Bu çalışmaya 40-82 yaşları arasında 82 erkek katılımcı dahil edildi. Bu denekler iki gruba ayrıldı. Histopatolojik olarak doğrulanmış 42 prostat kanseri hastası ve 40 sağlıklı kontrol vardı. Öncelikle kan örnekleri alındı ve test edildi. Enzim bağlı immünosorbent testi (ELISA) testleri de onlara uygulandı. Bu, 4-HNE ve MDA seviyelerinin kantitatif belirlemesini yapmak içindir. MDA ve 4-HNE serum miktarlarının prostat kanseri grubunda (MDA: 11.11±2.423 ng/ml; 4-HNE: 0.3737±0.08529 ng/ml veya 373.7±85.29 pg/ml) kontrol grubuna (MDA: 8.423±1.597 ng/ml; 4-HNE: 0.2995±0.04394 ng/ml veya 299.5±43.94 pg/ml) göre p-değerleri <0.0001 ile anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca, hastaların vücut kitle indeksi (BMI) (28.17±3.707 kg/m² vs. 25.42±2.1 kg/m²) ve ortalama yaşı (63.34±9.888 yıl vs. 57.58±11.09 yıl) da önemli ölçüde daha yüksekti. Çalışma, prostat kanseri gelişiminde oksidatif stresin rolünün nasıl zararlı olabileceğini vurgulamaktadır. Lipid peroksitlerin parçalanma ürünleri olan MDA ve 4-HNE gibi maddeler DNA'ya zarar verebilir ve mutasyonlara yol açabilir. Yaşlılık veya aşırı kilolu olma durumu nedeniyle, oksidatif hasar daha da artar. MDA ve 4-HNE, tanısal veya prognostik belirteç olarak faydalı olabilir. Ayrıca, sistemin oksidatif stres durumu, PCa'nın önlenmesi veya yönetimi için kritik olabilir. Devam eden çalışmalar, sorunları hedeflemek için moleküler, genetik çevre vb. yöntemleri birleştirmelidir.

Prostate cancer (PCa) is a common cancer diagnosis, and it has become one of the most common causes of cancer death in men. The purpose of this study was to determine the relationship of oxidative stress biomarkers, MDA and 4-HNE with prostate cancer, and their potential risk-modifying influence with age and body mass index (BMI). The prostate is a gland in your male reproductive system. Also, it is an exocrine gland. The functional activity of the prostate is to produce seminal fluid. However, it is susceptible to cancer from time to time. Further, the risk of prostate cancer can be due to both modifiable and non-modifiable risk factors. The first ones are a fault of our lifestyle while the last ones are due to growing old, genetics, etc. Eighty-two male subjects aged 40–82 years were included in this study. This subjects are divided into two groups. There were 42 patients of prostate cancer with histopathological confirmation and 40 healthy controls. Blood samples were first taken and tested. Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) tests were also run on them. This is for conducting a quantitative determination of the levels of 4-HNE and MDA. The serum quantities of MDA and 4-HNE were found to be significantly higher in the prostate cancer group (MDA: 11.11±2.423 ng/ml; 4-HNE: 0.3737±0.08529 ng/ml or 373.7±85.29 pg/ml) as compared to controls (MDA: 8.423±1.597 ng/ml; 4-HNE: 0.2995±0.04394 ng/ml or 299.5±43.94 pg/ml) with p-values <0.0001. Moreover, the patients also had a significantly higher BMI (28.17±3.707 kg/m² vs. 25.42±2.1 kg/m²) and mean age (63.34±9.888 years vs. 57.58±11.09 years). The study highlights how oxidative stress involvement in prostate cancer development can be harmful. A lipid peroxides' breakdown products like MDA and 4-HNE can damage DNA and bring about mutations. Due to old age or overweight state, oxidative damage further gets multiplied. MDA and 4-HNE may be useful as diagnostic or prognostic marker. Moreover, oxidative stress status of the system may be critical for prevention or management of PCa. Further ongoing studies should use methods combined of molecular, genetic environment etc to make troubleshoots targeted.
Prostat kanserinde lipid peroksidasyon biyobelirteçleri malondialdehit (MDA) ve 4-hidroksinonenal (4-HNE) serum düzeyi
Keywords: Kimya