SPORCU ÖĞRENCİLERİN İNTERNET BAĞIMLILIKLARI, AKRAN İLİŞKİLERİ VE SOSYAL BAĞLILIK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER - KAYALI, CİHAD (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı sporcu öğrencilerin internet bağımlılığı, akran ilişkileri ile sosyal bağlılık seviyeleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu amaç doğrultusunda alanyazında yer alan araştırma sonuçları dikkate alınarak çalışma geliştirilmiştir. Çalışmamızda ortaokul ve lise düzeyindeki sporcu öğrencilerde internet bağımlılığı, akran ilişkileri ve sosyal bağlılık düzeyi arasındaki ilişkiler ve bu ölçekler ile çalışmaya katılanların demografik bilgilerinin karşılaştırılması incelenmiştir. Bu araştırma için 603 kişiye anket uygulanmıştır. Fakat 226 öğrenci herhangi bir spor branşı belirtmediği için çalışmaya dâhil edilmemiştir. Geriye kalan 377 öğrenciden 168 tanesi erkek, 209 tanesi kız öğrencidir. Araştırmada veri toplama araçları olarak Young İnternet Bağımlılığı Kısa Ölçeği, Akran İlişkileri Ölçeği, Sosyal Bağlılık Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır (Ek 1-4). Araştırmada veriler SPSS 23.0 paket programları ile analiz edilmiştir. Ölçek sonuçlarının normal dağılım gösterip göstermediği çarpıklık basıklık değerleri ile incelenmiştir. Normal dağılım gösterdiğinden iki bağımsız grup arasında sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında sürekli verilerin karşılaştırılmasında tek yönlü (one way) ANOVA testi kullanılmıştır. ANOVA testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Tukey testi kullanılmıştır. Sürekli verilerin birbiri ile ilişkisi Pearson korelasyon testi ile incelenmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Sporcu öğrencilerde erkeklerin internet bağımlılığı ve sosyal bağlılık düzeyi yüksek çıkmıştır. İnternet bağımlılığı ile akran ilişkileri arasında zıt yönlü ve güçlü düzeyde anlamlı ilişki vardır. Akran ilişkileri ile sosyal bağlılık düzeyi arasında güçlü düzeyde ve anlamlı bir ilişki vardır. Sporcu öğrencilerde takım sporu yapmaları internet bağımlılığını artırmaktadır.

The aim of this research is to examine the relationships between internet addiction, peer relations, and social connectedness levels among athlete students. Based on the research findings in the literature, the study was developed accordingly. The study investigates the relationships between internet addiction, peer relationships, and social connectedness levels in student athletes at the middle and high school levels, as well as comparing the demographic information of the participants with these scales. A survey was administered to 603 individuals for this research. However, 226 students were not included in the study as they did not specify any sports branch. Out of the remaining 377 students, 168 were male and 209 were female. The data collection tools used in the study were Young's Internet Addiction Short Scale, Peer Relations Scale, Social Connectedness Scale, and Personal Information Form (Appendices 1-4). The data were analyzed using SPSS 23.0 software packages. Skewness and kurtosis values were examined to determine whether the scale results exhibited a normal distribution. As they demonstrated a normal distribution, the t-test was used for comparing continuous data between two independent groups, and one-way ANOVA test was used for comparing continuous data among more than two independent groups. Following the ANOVA test, the Tukey test was used as a complementary post-hoc analysis to determine differences. The relationship between continuous data was examined using Pearson correlation test. A statistical significance level of p<0.05 was accepted. Male student athletes showed higher levels of internet addiction and social connectedness. There is a significant and inverse relationship between internet addiction and peer relationships. There is a strong and significant relationship between peer relationships and social connectedness levels. Engaging in team sports increases internet addiction in student athletes.
The relationship between the internet addictions, the peer relations and the levels of social attendance of students athletes
Keywords: Spor