Zırhlı muharebe araçlarında kullanılan zırh plakalarında kaynak sonrası ısıl işlemin birleşim mukavemetine etkisinin araştırılması - Kara, Sedat; Korkut, H. Mehmet (My University, 2012)
Bu çalışmada zırhlı muharebe araçlarında kullanılan ARMOX 500T zırh çelikleri MIG kaynak yöntemi ile kaynak edildi. İlave metal olarak zırh çeliklerinin MIG kaynağı için önerilen 307Si MIG kaynak teli kullanıldı. Kaynaklı parça kesilerek iki eşit parçaya ayrıldı. Parçalardan birine $650 ^{\\circ} C$’de 4 saat gerilim giderme ısıl işlemi uygulandı. Isıl işlemli ve ısıl işlemsiz parçaların mikroyapısı SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu) ile incelendi. Numunelerin mekanik özellikleri mikrosertlik ve çentik darbe deneyleri ile belirlendi. Sonuç olarak zırh çeliklerinin kaynaklı birleşimleri için gerilim giderme ısıl işleminin kaynak mukavemetine etkisi tespit edildi.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği