Rekürren varikosel tanı ve tedavisi - Karakeci, Ahmet; Orhan, İrfan (My University, 2018)
Erkek infertilitesinin en sık düzeltilebilir patolojisi olan varikosel tedavisisonrası saptanabilecek önemli komplikasyonlarından biri rekürrenvarikoseldir. Saptanmasında pek çok parametrenin etkili olduğu rekürrenvarikosel, %1–35 oranlarında saptanabilmektedir. Değerlendirilme,tanı ve tedavi yöntemleri standart olarak kılavuzlarda ortaya konulmamışolmasına rağmen rekürren varikoseldeki algoritmik yaklaşım, çeşitliçalışmalarda standart olarak önerilmektedir. Bu derlemede varikoseletyolojisi, tanısı, tedavisi ve prognostik faktörleri kılavuzlar ve literatüreşliğinde tartışılmıştır
Keywords: Androloji; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Cerrahi