FARKLI İKİ SÜREDE SÜTTEN KESİLEN SAANEN OĞLAKLARINDA BÜYÜME ÖZELLİKLERİ - ÇAĞRAŞ, İSKENDER (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu araştırma, farklı sürelerde sütten kesilen Saanen ırkı oğlakların canlı ağırlık ve vücut ölçülerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma için gerekli veriler, 10 erkek ve 9 dişi oğlağın doğum, sütten kesim, 4. ve 6. aya ait canlı ağırlık ve vücut ölçülerinden elde edilmiştir. Oğlaklardan elde edilen veriler en küçük kareler metodu (S AS; 1987) ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda oğlakların doğum, sütten kesim, 4 ve 6. aya ait ortalama canlı ağırlıkları sırasıyla 60. günde sütten kesilen grupta 4.21, 26.41, 33.37 ve 35.16 kg; 90. günde sütten kesilen grupta ise 4.01, 30.10,33.78 ve 37.65 kg olarak bulunmuştur. Araştırmada incelenen vücut ölçülerinden vücut uzunluğu ortalama olarak; doğum, sütten kesim, 4 ve 6. ayda sırasıyla 60. günde sütten kesilenlerde 31.60, 62.89, 63.78 ve 65.27; 90. günde sütten kesilenlerde 35.20, 60.99, 63.50 ve 67.31 cm; cidago yükseklikleri ortalama 60. günde sütten kesilen grupta 33.40, 52.91, 57.47 ve 60.13; 90. günde sütten kesilen grupta ise 33.60, 56.41, 57.51 ve 61.67 cm olarak bulunmuştur. Doğum, sütten kesim, 4 ve 6. ay dönemlerinde 60 ve 90. günde sütten kesilen gruplarda sırasıyla göğüs derinliği 14.70 ve 15.10, 25.54 ve 37.40, 67.85 ve 69.96, 72.51 ve 71.98, 75.18 ve 77.27 cm; ön incik çevresi ise yine aynı sırayla ortalama 8.20 ve 7.50, 9.40 ve 9.67, 9.27 ve 9.49, 10.41 ve 10.38 cm olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda Saanen ırkı oğlaklarda erken sütten kesmenin büyüme ve gelişme üzerinde önemli olumsuz bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.

The aim of this study was to investigate live weight and body size of Saanen kids that weaning of different time. The data obtained from 10 males and 9 females kids relating to birth, weaning, 4. and 6. month from live weight and body sizes were used in the study. The data obtained from kids were analysed with the least square method ( S AS; 1987). In result of study, average live weights at birth, weaning, 4 and 6. month were found 4.21, 26.41, 33.37 and 35.16 kg for 60. day weaning group; 4.01, 30.10, 33.78 and 37.65 kg for 90. day weaning group respectively. The body sizes that as body length, withers highth, chest girth, chest depth and front of the shank girth of Saanen kids were investigated at birth, weaning, 4. and 6. month in study. For body length, 31.60, 62.89, 63.78 and 65.27 in 60. day weaning group; 35.20, 60.99, 63.50 and 67.31 cm in 90. day weaning group; for withers highth, 33.40, 52.91, 57.47 and 60.13 in 60. day weaning group; 33.60, 56.41, 57.51 and61.67 cm in 90. day weaning group withup to row. At birth, weaning, 4 and 6. month, chest depth 14.70 and 15.10, 25.45 and 27.93, 29.18 and 28.03, 31.43 and 31.80 cm; chest girth 38.43 and 37.40, 67.85 and 69.96, 72.51 and 71.98, 75.18 and 77.27 cm; front of the shank girth 8.20 and 7.50, 9.40 and 9.67, 9.27 and 9.49, 10.41 and 10.38 cm were found in 60 and 90. day weaning groups respectively.40 In result of study, It was concluded that the effect of early weaning on growth and development is not significant in Saanen kids.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine