PAZARLAMADA BİLİNÇALTI MESAJLARIN KULLANIMI: UYGULAMA ÖRNEKLERİNİN İNCELENMESİ - GÖR, ABDULHALİK (Fırat Üniveristesi, 2019)
Subliminal mesaj; "Bilinçaltı mesaj (ileti) ve Subliminal reklam" olarak da açıklanır. Reklamcılıkta teknik bir yöntem olarak kullanılan subliminal ileti herhangi bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da görsel mesaj normal insan beyin algısı limitlerinin altında kalan ve o anda fark edilmemek üzere tasarlanmış gizli mesajlardır. Subliminal mesajlar reklamlarda sıkça kullanılır fakat insanlar bunu fark etmez ve bu şekildeki reklamların bazılarına becerikli teknik açıyla bakılması bile gerekebilir. Amaç, farklı yöntemlerle insanların bilinçaltını kandırmaktır. Bilinçaltı insan beyninin hatırlamadığı bir bölümdür. Bu bölüm sürekli kendini hatırlatma ve yenileme gayreti içerisindedir. Subliminal reklam çalışmalarında kodlanmış mesajlar alıcılar tarafından direkt olarak algılanmaz fakat bilinçaltı bu mesajları kayıt altına alır. Bu araştırmada; bilinçaltı reklamlarla ilgili yerli ve yabancı makalelerden, tezlerden, RTÜK resmi sitesinden, dergilerden ve kitaplardan yararlanılarak literatür çalışması yapılmış ve basılı ve görsel - işitsel reklamlar bu çerçevede incelenmiştir. Bilinçaltı reklamların yasak olmasına rağmen, reklamcıların özellikle günümüzde gelişen teknoloji sayesinde ürün artışının yaşanması, farklı birden çok markanın ortaya çıkması pazarda subliminal mesaj içeren reklamlar kullanarak uyguladığı çıkan sonuçlarda görülmüştür.

Subliminal message; It is also described as subliminal advertising and subliminal advertising. A subliminal message used as a technical method in advertising, is a cue or visual message embedded in any object, hidden messages that are below the limits of normal human perception and are not designed to be noticed at the moment. Subliminal messages are often used in commercials, but people don't notice it, and some of these ads may need to be viewed from a technical point of view. The aim is to deceive the subconscious of people with different methods. The subconscious is a section that the human brain cannot remember. This section is constantly trying to remind and renew itself. In subliminal advertising work, coded messages are not detected directly by the recipients, but the subliminal messages are recorded In this study; A literature study was conducted by using the articles of the national and international subliminal advertisements, theses, official website of RTÜK, journals and books, and printed and audio-visual advertisements were examined in this context. Although subliminal advertisements are prohibited, it has been seen in the results that advertisers, especially nowadays, have been able to increase their product thanks to developing technology, and the emergence of multiple brands in the market by using ads with subliminal messages.
Use of conscious messages in marketing: Examination of application examples
Keywords: İşletme