YÖRÜK ALİ EFE'NİN HAYATI, MİLLİ MÜCADELE TARİHİ'NDEKİ YERİ VE ÖNEMİ - ÖZKURT, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışma Aydın'ın Milli Mücadele Kahramanlarından Yörük Ali Efe'nin hayatını ve Kurtuluş Savaşı sırasında yapmış olduğu faaliyetleri içermektedir.30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması hükümleri gereğince, İzmir'in ardından 27 Mayıs 1919'da Aydın'ın da işgal edilmesinden sonra, 57. Tümen Komutanı Albay M.Şefik Aker'in çağrısı üzerine Yörük Ali Efe Kuva-yı Milliye saflarına katılmıştır.Aydın'da Milli Mücadele'nin ilk müfrezesini kuran Yörük Ali Efe, 16 Haziran 1919 günü Yunanlıların bir karakolunu basarak tüm Yunan askerlerini yok etmiştir. Bu olay halkın istiklal uğrunda verilecek mücadele ile ilgili umutlarını artırmış, Kuva-yı Milliye saflarına katılımlar sonucunda da bu tarihten itibaren Yunanlılar Aydın`dan Anadolu'nun iç bölgelerine gitme konusunda inançlarını yitirmişlerdir.Bu çalışmada; özellikle Milli Mücadele dönemindeki faaliyetleri ile anılan Yörük Ali Efe'nin doğumundan hayata veda sürecine kadarki tüm hayatı kronolojik bir sıra ile anlatılmıştır.Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, Yörük Ali Efe, Yunanlılar, İşgal.

This study includes the life of Yörük Ali Efe who was the one of the National Struggle Heroes of Aydın and his services during the War of Independence.In accordance with the Armistice of Moudros provisions which was signed on the 30th of October 1918, Aydın was occupied on 27th of May 1919 after the occupation of İzmr. Upon the invitation of 57th Division Commander Colonel M. Şefik Aker, Yörük Ali Efe joined to the Nationalist Forces.Yörük Ali Efewho founded the first battalion of the National Struggle in Aydın destroyed the Greek soldiers by breaking into a Greek post on 16th of June 1919. this event increased the hopes of the public about the struggle fort he sake of the independence, as of this date Greeks lost their beliefs about walking into the inner parts of Anatolia as a result of the participations to the Nationalist Forces.In this study; Yörük Ali Efe?s life, who was mentioned especially with his services during the National Struggle, has been told from his birth to his farewell to life chronologically.Key Words: National Struggle, Yörük Ali Efe, Greeks, Occupation.
Yörük Ali Efe?s life, his place and importance in the history of National Struggle
Keywords: Tarih; Türk İnkılap Tarihi