The effects of vitamin e and hormone replacement therapy on serum leptin levels of female rats after ovariectomy - Beytur, Leyla; Şimşek, Mehmet; Sapmaz, Ekrem; Kavak, Salih Burçin; Yasar, Abdullah; Baydaş, Gıyasettin (My University, 2009)
Dişi ratlarda cerrahi menopoz öncesi ve sonrası hormon replasman tedavisi ve vitamin E kullanımının, ağırlıklarına ve serum leptin düzeylerine etkilerinin incelenmesi.Ortalama ağırlıkları 200 g olan 38 adet Wistar Albino cinsi dişi rat, randomize şekilde beş gruba ayrıldı; sham grubu, ovariektomi + Serum Fizyolojik grubu, ovariektomi + 17ß–estradiol grubu, ovariektomi + 17ß–estradiol + progesteron grubu, ovariektomi + vitamin E grubu. Deney sonunda dekapitasyonla kanları alınan ratların serumlarında estradiol, progesteron ve leptin düzeyleri ölçüldü. İstatistiksel analizlerde Kolmogorov Smirnov Z test ve One Way Anova testleri kullanıldı. p < 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.Ovariektomi sonrası ratların ağırlıklarında üç ayın sonunda kontrol grubuna göre anlamlı artış olmadı. Leptin düzeyleri ovariektomili grupta sham grubuna göre düşük bulundu. Estradiol, estradiol + progesteron verilen ratlarda serum leptin düzeylerinde belirgin artış olurken, vitamin E grubunda düşüş gözlendi. Östrojen, östrojen + progesteron, vitamin E alan ratların ağırlıklarında anlamlı bir değişim olmadı.Ovariektomi sonrası leptin düzeylerindeki azalma, östrojen ve/veya progesteron tedavisi ile önlenebilir. Vitamin E, menopozla ortaya çıkan leptin düzeylerindeki azalmayı önleyemeyebilir.
Keywords: Biyoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Veterinerlik; Zooloji