BÜYÜME AĞRISI OLAN ÇOCUKLARDA VİTAMİN D DÜZEYİ - GÜNBEY, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2020)
Büyüme ağrısı çocuklarda tekrarlayan noninflamatuar kas iskelet sistemi ağrılarının en yaygın nedenidir. Tanınması için ayrıntılı öykü ve fizik muayene çoğu zaman yeterlidir. Etyolojinin tam olarak aydınlatılamaması nedeni ile farklı tedavi yaklaşımları yapılabilmektedir. Genel olarak birçok sistemi etkileyebilen D vitaminin büyüme ağrısı olan çocuklardaki düzeyi ve etkisi bu çalışmada değerlendirildi. Yüz otuz sekiz büyüme ağrısı ve 30 kontrol grubu olan çocuk çalışmaya dahil edildi. Büyüme ağrısının en sık kız çocuklarında ve gece alt ekstremite ağrısı şeklinde bulgu verdiği görüldü. Büyüme ağrısı nonfarmakolojik tedavi yöntemlerine yanıt verdiği gibi, bazen farmakolojik tedaviye ihtiyaç gösterebilmekte idi. Daha önceki çalışmalara benzer olarak, büyüme ağrısı olan çocuklarda D vitamin eksikliği olduğu görüldü. Eksik olan D vitamin düzeyinin tamamlanması ile çocuklarda ağrı şikayetinin azaldığı ve bu durumu ebeveynlerinin de doğruladığı belirlendi. Sonuç olarak, semptom olarak ağrı şikayeti öncelikle nonfarmakolojik, ancak gerekirse farmakolojik olarak tedavi edilmesi gereken klinik bir tablodur. Büyüme ağrısı kendini çoğu zaman sınırlayan bir klinik tablo olmasına rağmen, ailelerin kaygı düzeyi yüksek olaması nedeni ile ayırıcı tanı yapıldıktan sonra çocuklara destek tedavi verilmesi gerekmektedir. Özellikle şikayetleri devam eden çocuklarda eksik olan D vitamini düzeyinin saptanması ve tamamlanması gerektiği belirlendi. Anahtar Kelimeler: Büyüme ağrısı, D vitamini, çocuklar.

Growing pains are the most common cause of recurrent non-inflammatory musculoskeletal pain in children. Detailed history and physical examination are common sufficient for diagnosis. Because of its etiology cannot be fully clarified, different treatment approaches can be utilized. The level and effect of vitamin D, which can affect many bodily functions on children with growing pains have been evaluated in this study. One hundred thirty eight children with growing pains and 30 children without it as control group were included in the study. Growing pains was most common in girls and as a lower extremity pain usually experienced at night. Growing pains responded to non-pharmacological treatment methods and sometimes should be required the pharmacological treatment. Similar to previous studies, children with growing pains were diagnosed with vitamin D deficiency. With the replacement of deficient vitamin D, it was found that the pain in children usually decreased and this was also confirmed by their parents. In conclusion, pain as a symptom is a clinical manifestation which should be treated primarily via non-pharmacological methods, and if necessary, via pharmacological methods also. Although growing pains are usually self-limiting clinical conditions, supportive treatment is required after differential diagnosis due to the anxiety of parents. It was revealed in the study that vitamin D deficiency should be diagnosed and vitamin D support should be given especially to children whose complaints extend beyond the treatment. Key words: Growing pains, vitamin D, children.
Vitamin D levels in children with growth pain
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları