YEŞİL ÇATILARIN BİNA ISITMA VE SOĞUTMA YÜKÜNE ETKİSİNİN FARKLI İKLİM BÖLGELERİ İÇİN ANALİZİ - TURAN, BÜŞRA KILIÇ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Gelişen teknoloji ve artan kentleşmeyle birlikte enerji ihtiyacı da artmaktadır. Konvansiyonel kaynak kullanımıyla bu ihtiyacın giderilmesi çevresel açıdan olumsuz sonuçlar doğurduğundan enerji tüketiminin en aza indirgenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması önemlidir. Türkiye'deki enerji tüketim oranları incelendiğinde yaklaşık %30'luk kısmını konut sektörü almaktadır. Konutlarda enerji etkin tasarımların gerçekleştirilmesiyle enerji korunumunun sağlanması mümkün olmaktadır. Bunun sağlanması ise tüm yapı bileşenlerinin uygun şekilde belirlenmesine ve uygulanmasına bağlı olup çeşitli etkenlere göre değişkenlik göstermektedir. Bu bağlamda yeşil çatılar enerji etkinliği açısından olumlu etki oluşturan önemli bir faktördür. Bu çalışmada konutlarda yeşil çatıların bina ısıtma ve soğutma yüküne etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Farklı derece gün bölgelerinde, farklı formlarda tasarlanan konut örnekleri standart teras çatılı ve yeşil teras çatılı olacak şekilde hesaplamalar yapılmıştır. Isıtma yükü TS 825 Hesap Yöntemi ile, soğutma yükü ise Soğutma Yükü Sıcaklık Farkı Yöntemi (CLTD) ile hesaplanmıştır. Ayrıca yeşil çatı bileşenlerinden bitki taşıyıcı katman kalınlığı farklılaştırılarak enerji etkinliği üzerindeki etkisi incelenmiştir. Böylelikle yeşil çatının Antalya, Diyarbakır, Elazığ, Kayseri ve Erzurum illerinde tasarlanan örnek konutlar üzerinde, bina ısıtma ve soğutma yüküne etkisi belirlenen değişkenler doğrultusunda incelenerek ortaya çıkan farklılıklar analiz edilmiştir.

With the developing technology and increasing urbanization, the energy demand is increasing. Since the elimination of this need through the use of conventional resources has negative environmental consequences, it is important to minimize energy consumption and to expand the use of renewable energy sources. Energy consumption rate in Turkey is about 30% of the housing sector is examined. It is possible to provide energy conservation by realizing energy efficient designs in houses. Ensuring this depends on the proper identification and application of all building components and varies according to various factors. In this context, green roofs are an important factor for energy efficiency. In this study, it is aimed to investigate the effect of green roofs on residential heating and cooling load. In different degree day regions, the housing samples designed in different forms were calculated with standard terrace roof and green terrace roof. Heating load was calculated by TS 825 Calculation Method and cooling load was calculated by Cooling Load Temperature Difference Method (CLTD). In addition, the thickness of the plant carrier layer from the green roof components was differentiated and its effect on energy efficiency was investigated. Thus, the effects of the green roof on the sample houses designed in Antalya, Diyarbakır, Elazığ, Kayseri and Erzurum provinces on the heating and cooling load of the building were analyzed in accordance with the determined variables and the differences were analyzed.
Analysis of the effects of green roofs on the heating and cooling load of buildings for different climate regions
Keywords: Mimarlık