ÇİNKO OKSİT-GRAFEN OKSİT NANOKOMPOZİT İNCE FİLMLERİN ÜRETİMİ VE OPTİKSEL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - YILMAZ, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu tez çalışmasında, saf ZnO ve GO katkılı ZnO ince filmler sol-jel metodu ile hazırlandı. Grafen oksit hummers metodu ile sentezlendi. Çözeltinin hazırlanmasında başlangıç malzemesi olarak çinko asetat dehidrat kullanıldı. Çözeltiler sol-jel yöntemiyle hazırlandı. çözeltilere farklı oranlarda GO katkılandırılarak GO katkılı ZnO çözeltileri oluşturuldu. Hazırlanan çözeltiler döndürme kaplama metodu kullanılarak cam altlıklar üzerine kaplandı. 5 kat kaplama yapılarak hazırlanan ince filmler 450 oC 1 saat kurutulduktan sonra ince filmlerin optik özellikleri UV-VIS spektrofometresi ile analiz edildi. Yapısal özellikleri, x-ışınları kırınım tekniği (XRD) ile yüzey morfolojisi, atomik kuvvet mikroskobu AFM yardımı ile incelendi. XRD sonuçlarıyla katkısız ve GO katkılı ZnO filmlerin kristal yapısı analiz edildi. AFM sonuçları ile filmlerin yüzey pürüzlülüğü ve çinko oksitin fiber çapı hesaplandı. Optik analiz yardımıyla filmlerin yasak enerji aralıkları hesaplandı. Elde edilen sonuçlar GO katkılı ZnO ince filmlerin katkılama miktarına bağlı olarak kristal ve yüzey analizlerinde değişiklikler gözlemlendiğini ayrıca ince filmlerin optik özelliklerinin geliştirilebileceğini gösterdi. Anahtar Kelimeler: Grafen oksit, ZnO, İnce film

Fabrication Of Zinc Oxide-Graphane Oxide Nanocomposite Thin Films And Investigation Of Their Optical Properties In this thesis study, ZnO thin films undoped and GO doped were prepared by sol-gel method, Graphene oxide was synthesized by hummers method. Zinc acetate dehydrate was used as the precursor material for the preparation of the solution.The solutions were prepared by sol-gel method.GO doped ZnO solutions were formed by adding different ratios of GO to the solutions.The prepared solutions were coated on glass substrate using the spin coating method.Thin films prepared by 5 coat coating After drying at 450 oC for 1 hour, the optical properties of thin films were analyzed by UV-VIS spectrophotometry. Structural properties were investigated by the x-ray diffraction technique (XRD) and surface morphology with atomic force microscopy (AFM). The crystal structure was analyzed undoped and of GO doped ZnO thin films upon XRD results. Surface roughness of the films and fiber diameter of zinc oxide were calculated by AFM results. Bandgap energy ranges of films were calculated by optical analysis. The results showed that changes in crystal and surface analyzes were observed depending on the amount of ZnO thin films with GO additive and the optical properties of thin films could be improved. Keywords: Graphene oxide, ZnO, thin film
Fabrication of zinc oxide-graphane oxide nanocomposite thin films and investigation of their optical properties
Keywords: Metalurji Mühendisliği