Scopus veri tabanında yer alan Türkiye’de yazılmış siyasal iletişim konulu akademik çalışmaların bibliyometrik analizi - Eşidir, Osman Vedüd; Bak, Gökhan; Bilgili, Esen (My University, 2023)
Bu araştırma, Scopus veri tabanında Türkiye’de yazılmış siyasal iletişim konulu akademik çalışmaların eğilimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. 7 Mayıs 2023 tarihinde Scopus veri tabanında başlık, özet ve anahtar kelimeler bölümüne “political communication” kelimesi yazılarak tarama yapılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar Türkiye ile sınırlandırılarak, 41 adet akademik çalışmaya ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında akademik çalışmaların; yıllara, yazarlara, konularına, kurumlarına, türüne, konu alanlarına ve de atıflarına göre dağılımları incelenmiştir. VOSviewer yazılım aracı yardımıyla da yazar ortak atıf ağı haritası ile anahtar sözcük birlikteliği ağı haritası oluşturulmuştur. Siyasal iletişim konusunda dünyada ilk çalışmanın 1952 yılında, Türkiye’de ise 52 yıl sonra yani 2004 yılında derleme türünde yazıldığı belirlenmiştir. En fazla çalışmanın 2021 yılında yer aldığı, en fazla araştırmayı Sobacı, M. Z.’nin yazdığı görülmüştür. Ayrıca en fazla akademik çalışmanın Bursa Uludağ Üniversitesi’nde, yoğunlukla makale türünde ve sosyal bilimler alanında yazıldığı sonucuna varılmıştır. Atıf ağı bağlantı gücü en yüksek yazarların Bayraktutan, G., Binark, M. ile Çomu, T. olduğu, anahtar kelime olarak en fazla siyasal iletişim kullanıldığı görülmüştür.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Siyasal İletişim; Bibliyometrik Analiz; Scopus Veri Tabanı; VOSviewer; Bibliyometrik Haritalama