YUNUS EMRE'NİN ESERLERİNDE SÖZ VARLIĞI - ASLAN, SAMET (Fırat Üniveristesi, 2025)
"Yunus Emre'nin Eserlerinde Söz Varlığı İncelemesi" isimli bu çalışmada Yunus Emre'nin Divân'ı ve Risâletü'n-Nushiyye adlı eserleri incelenmiştir. Çalışmanın temelini bu eserlerde yer alan isim türündeki sözcükler oluşturmaktadır. Çalışmanın amaçları, Yunus Emre'deki isimleri ayrıntılı bir şekilde incelemek, şairin düşünce yapısı hakkında fikir sahibi olmak, eserlerden hareketle dönemin kültürel, siyasî ve sosyal yaşamını anlamak, şairin kullandığı sözcük çeşitliliğini ortaya koymak ve bu isimlerin metin bağlamındaki anlamlarına değinmektir. Bu doğrultuda, eserlerdeki isim türündeki sözcükler betimleme (tasvirî) yöntemi ve istatistikî yöntemle ele alınmıştır. Elde edilen veriler ışığında Yunus Emre'nin söz varlığı unsurları yorumlanmış ve şairin kullandığı sözcüklerin zenginliği ortaya konulmuştur. Çalışma giriş bölümü, materyal ve metod bölümü, inceleme bölümü ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Yunus Emre'nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği hakkında bilgiler verilmiştir. Materyal ve metod kısmında ise çalışmanın amacı, yöntemi ve sınırlılıkları ortaya konulmuştur. Üçüncü bölüm, çalışmanın ana unsurunu teşkil eden inceleme kısmıdır; bu bölümde kelimeler tematik başlıklar altında değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde, söz varlığının diğer unsurları başlığı altında atasözleri, deyimler, kalıp sözler, ikilemeler ve fiiller ele alınmıştır. Beşinci bölümde, elde edilen sayısal veriler tablolar aracılığıyla sunulmuştur. Sonuç bölümünde ise genel değerlendirmelere yer verilmiştir.

In the study titled "An Analysis of the Vocabulary in Yunus Emre's Works", Yunus Emre's Divân and Risâletü'n-Nushiyye are examined. The core of the study is based on the nouns found in these works. The aims of the research are to analyze the nouns in Yunus Emre's texts in detail, to gain insights into the poet's intellectual framework, to understand the cultural, political, and social life of the period through his works, to reveal the variety of vocabulary he employed, and to discuss the meanings of these nouns within their textual context. Accordingly, the nouns in Yunus Emre's works were analyzed using both descriptive (qualitative) and statistical methods. In light of the findings, the lexical elements in Yunus Emre's works were interpreted, and the richness of his vocabulary was demonstrated. The study consists of an introduction, a materials and methods section, an analysis section, and a conclusion. The introduction provides information on Yunus Emre's life, works, and literary personality. The materials and methods section presents the aim, methodology, and limitations of the study. The third section constitutes the main part of the research, where words are classified and analyzed under thematic categories. In the fourth section, under the title "Other Elements of Vocabulary," proverbs, idioms and fixed expressions, reduplications, and verbs are discussed. The fifth section presents numerical data, supported by tables. Finally, in the conclusion section, general evaluations are provided.
An analysis of the vocabulary in Yunus Emre's works
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı