KADIN ÖĞRENCİLERİN BOŞ ZAMAN YÖNETİMLERİNİN İNCELENMESİ - Altungül, Oğuzhan; Bulut, Mesut; Söyler, Didem Yavuz (My University, 2023)
Çalışmamız Spor bilimleri fakültesi kadın öğrencilerinin boş zaman yönetimlerini bazı değişkenler açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmamızın evrenini Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 420 kadın öğrenci oluştururken, örneklemi ise 182 kadın öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmamıza katılan bireylerin demografik bilgilerini belirlemek için kişisel bilgi formu ve “Boş Zaman Yönetimi Ölçeği” inden yararlanılmıştır. Ölçeğimiz 15 soru 5’li likert tipinden oluşmaktadır. Değişkenlerin çarpıklık ve basıklık dağılımları hesaplanmış verilerin parametrik olduğu tespit edilmiştir. İkili gruplarda t testi çoklu gruplarda ise ANOVA testi kullanılmıştır, gruplar arası farklılıkların belirlenmesinde ise TUKEY testinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak; araştırmaya katılan kadın öğrencilerin branş ve yaş değişkenlerinin boş zaman yönetimlerine bir etkisinin olmadığı görülmüştür, yine kadın öğrencilerin okudukları bölüm değişkenine göre öğretmenlik bölümünde okuyan öğrencilerin boş zaman yönetimlerinde amaç belirleme ve yöntem ile boş zamanlarını değerlendirme durumlarında fakültenin diğer bölümlerinde öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla olduğu görülmüştür. Kadın öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıf değişkenine göre 1. ve 2. sınıfta öğrenim gören öğrenciler boş zaman yönetimlerinde amaç belirleme ve yöntem ile boş zamanlarını değerlendirme durumlarında fakültenin diğer sınıflarında öğrenim gören öğrencilere oranla daha fazla olduğu, genel toplamında ise 1. sınıf öğrencilerinin diğer öğrencilere göre boş zamanlarını yönetmeleri noktasında daha etkin oldukları tespit edilmiştir.
Keywords: Kadın; tutum; öğrenci; boş zaman