WEB 2.0 KULLANIMININ TAM SAYILARIN ÖĞRETİMİNDE BAŞARIYA, KAYGIYA VE MOTİVASYONA ETKİLERİNİN İNCELENMESİ: KAHOOT ÖRNEĞİ - İLERİ, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, tam sayılar konusunun Web 2.0 araçlarından biri olan Kahoot uygulamasıyla öğretiminin, ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin matematik başarısına, kaygısına ve motivasyonuna etkisini incelemektir. Çalışma, 2022-2023 eğitim-öğretimde yılında ortaokul 7. sınıfta okuyan öğrenciler üzerinde yapılmıştır. Araştırma Elazığ ilinin Maden İlçesinde bulunan devlet okulunda farklı iki şubelerden biri Deney Grubu (DG), diğeri Kontrol Grubu (KG) olarak belirlenmiştir. Deney grubundan 20, kontrol grubundan 20 öğrenci olmak üzere toplam 40 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Araştırma 6 haftalık bir çalışma olarak öğrenciler üzerinde uygulanmıştır. Deney grubuna, çalışmanın sonucunda yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada, karma metod yaklaşımı kullanıldı.Çalışmanın nicel verileri ön test-son test gruplu yarı deneysel bir model; nitel verileri için de yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunda bulunan öğrencilere kalıcılığı ölçmek için 8 haftanın sonunda başarı testi uygulanmıştır. Tam sayıların öğretiminde, Web 2.0 araçlarından Kahoot Uygulaması kullanılarak başarıya ,motivasyona ve kaygıya etkisini incelemek için yapılan bu çalışmada, veri toplama aracı olarak; Denli (2021) tarafından hazırlanan ve geliştirilen 'Başarı Testi' , öğrencilerin matematik dersine karşı motivasyonlarını ölçmek için Kesici (2018) tarafından geliştirilen 'Matematik Motivasyon Ölçeği' ve öğrencilerin matematik dersine karşı kaygı ve endişerini ölçmek için Özdemir ve Gür (2011) tarafından geliştirilen 'Matematik Kaygısı-Endişesi Ölçeği' kullanılmıştır. Deney ve Kontrol grubuna öğrencilerin matematik başarılarını ölçmek amacıyla araştırma öncesinde ve sonrasında başarı testi uygulanmıştır. 'Matematik Motivasyon Ölçeği' her iki grubu da öğrencilerin matematik dersine karşı motivasyonlarında bir değişiklik olup olmadığını ölçmek için araştırma öncesinde ve sonrasında uygulanmıştır.'Matematik Kaygısı-Endişesi Ölçeği (MKEÖ)' her iki gruba da öğrencilerin matematik dersine karşı kaygı ve endişelerinde bir farlılık olup olmadığını ölçmek için araştırma öncesinde ve sonrasında uygulanmıştır. Ayrıca ög?rencilerin ög?retime yönelik görüs?lerini belirlemek için yarı yapılandırılmıs? mülakatlar gerçekles?tirilmis?tir. Bu ölçme araçlarından elde edilen veriler, istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Veri toplama araçlarının analiziyle, grupların ön-test ve son-test puanları arasında başarı, motivasyon ve kaygılarında istatistiksel hesaplamalar sonucunda anlamlı farklılık olup olmadığı araştırılmıştır.Çalışma sonucunda deney grubundaki öğrencilerin, matematik başarısı, motivasyon ve kaygısı yönünden kontrol grubu öğrencilere göre deney grubu lehine istatistiksel olarak olumlu yönde artış gözlemlenmiştir. Araştırma sonuçlarından hareketle ilgili çalışmalara ve araştırmacılara çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of this research is to examine the effect of teaching the subject of integers with the Kahoot application, one of the Web 2.0 tools, on the mathematics achievement, anxiety and motivation of 7th grade secondary school students. The study was conducted on secondary school 7th grade students in the 2022-2023 academic year. The research was conducted in a public school located in Maden District of Elazığ province, where one of two different branches was designated as the Experimental Group (DG) and the other as the Control Group (CG). It was applied on a total of 40 students, 20 from the experimental group and 20 from the control group. The research was conducted on students as a 6-week study. Semi-structured individual interviews were conducted to the experimental group as a result of the study. A mixed method approach was used in the study. The quantitative data of the study was conducted in a semi-experimental model with pretest-posttest groups; Semi-structured interviews were used for qualitative data. An achievement test was applied to the students in the experimental and control groups at the end of 8 weeks to measure permanence. In this study, which was conducted to examine the effects of teaching integers on success, motivation and anxiety by using the Kahoot Application, one of the Web 2.0 tools, as a data collection tool; 'Achievement Test' prepared and developed by Denli (2021), 'Mathematics Motivation Scale' developed by Kesici (2018) to measure students' motivation towards mathematics course, and 'Mathematics Motivation Scale' developed by Özdemir and Gür (2011) to measure students' anxiety and anxiety towards mathematics course. 'Mathematics Anxiety Scale' was used. An achievement test was applied to the Experimental and Control groups before and after the research to measure the students' mathematical achievements. 'Mathematics Motivation Scale' was applied to both groups before and after the research to measure whether there was a change in the students' motivation towards the mathematics course. 'Mathematics Anxiety Scale (MKEÖ)' was applied to both groups to see if there was a difference in the students' anxiety and anxiety towards the mathematics course. It was applied before and after the research to measure whether Additionally, semi-structured interviews were conducted to determine students' views on teaching. The data obtained from these measurement tools were evaluated using statistical analysis methods. By analyzing the data collection tools, it was investigated whether there was a significant difference in the success, motivation and anxiety of the groups between the pre-test and post-test scores as a result of statistical calculations. As a result of the study, the students in the experimental group had a statistically significant difference in favor of the experimental group compared to the students in the control group in terms of mathematics success, motivation and anxiety. A positive increase was observed. Based on the research results, various suggestions have been made to studies and researchers regarding movement.
Examining the effects of web2.0 use on success, anxiety and motivation in teaching integers: Kahoot example
Keywords: Eğitim ve Öğretim