FARKLI SU SICAKLIKLARINDA DELTAMETHRİN UYGULANAN PULLU SAZAN (CYPRİNUS CARPİO LİNNAEUS, 1758)'DA OKSİDATİF STRESİN BELİRLENMESİ - SAN, AHMET TURAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada farklı sıcaklıklarda deltamethrin uygulanmış pullu sazanda oksidatif stresin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla, balıklar su sıcaklığı ayarlanabilir termostatlı ısıtıcılarla 23 oC' ye ayarlanmış 6 farklı cam akvaryuma stoklandı. Onbeş günlük adaptasyon süresinden sonra, balıkların yerleştirildiği akvaryumlardan 2' sinin sıcaklığı 18 oC' ye düşürülürken, diğer ikisinin ise 28 oC' ye yükseltildi. Bu gruplara 0.036 ?g/L konsantrasyonunda deltamethrin 14 gün süreyle verildi. Deneme sonunda balıklardan karaciğer ve solungaç örnekleri alındı. Bu örneklerde lipit peroksidasyonun bir göstergesi olarak malondialdehit (MDA) düzeyi, redükte glutatyon (GSH) düzeyi ile glutatyon S-transferaz (GST) aktivitesi belirlendi. Kontrol grubuyla kıyaslandığında, 18 ºC ve 28 ºC' deki grupların karaciğer ve solungacında MDA düzeyi arttı. Sıcaklıktaki değişimle eşzamanlı olarak deltamethrin uygulanan gruplarda MDA düzeyleri 18 ºC ve 28 ºC' deki gruplardan daha yüksekti. Bu artış sıcaklığın 23 ºC' de kaldığı ve deltamethrin uygulanan grupta da gözlemlendi. Kontrol grubuyla kıyaslandığında, 18 ºC ve 28 ºC' deki grupların karaciğer ve solungacındaki GSH düzeyleri ve GST aktiviteleri azaldı. Sıcaklıktaki değişimle eşzamanlı olarak deltamethrin uygulanan gruplarda GSH düzeyleri ve GST aktiviteleri 18 ºC ve 28 ºC' deki gruplardan daha düşüktü. Bu azalma sıcaklığın 23 ºC' de kaldığı ve deltamethrin uygulanan grupta da gözlemlendi.

In this study, it was aim to investigate oxidative stress in scaly carp (Cyprinus carpio) exposed to delthamethrin in different temperatures. For this purpose, fish were stocked to six different glass aquarium which was adjusted to 23 °C water temperature with adjustable thermostat heaters. After fifteen days adaptation period, temperatures of the two aquarium were dropped to 18 °C, while temperatures of the other two were upgrade to 28 °C. These groups were exposed to 0.036 ?g/L concentration of deltamethrin for 14 days. At the end of the experimental period, the liver and gills were collected. Malondialdehyde (MDA) level as an indicator of lipid peroxidation, reduced glutathione (GSH) level and glutathione S-transferase (GST) activity were determined in these samples. The MDA levels were increased in the liver and gill of the groups at 18 °C and 28 °C when compared to the control group. The liver and gill MDA levels of the groups treated deltamethrin simultaneously with the change in temperature were higher than the groups at 18 °C and 28 °C. This increase was also observed in the group treated deltamethrin at 23 ºC. The GSH levels and GST activities were decreased in the liver and gill of the groups at 18 °C and 28 °C when compared to the control group. The GSH level and GST activity of the groups treated deltamethrin simultaneously with the change in temperature were lower than the groups at 18 °C and 28 °C. This increase was also observed in the group treated deltamethrin at 23 ºC.
Determination of oxidative stress in scaly carp (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) exposed to deltamethrin in different water temperature
Keywords: Su Ürünleri