ALİ ŞERİATİ'NİN DİNİ VE SİYASİ GÖRÜŞLERİ - OFLAZ, KAYA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Ali Şeriati, İranlı Müslüman sosyolog, düşünür ve yazar; özellikle din sosyolojisi ve çağdaş İslam düşüncesi üzerine eserler vermiş bir kişidir. Biz bu çalışmamızda Ali Şeriati'nin dini ve siyasi görüşlerini ortaya koyarken içinde bulunduğu ortamın dini, siyasi sosyal ve kültürel farklılıklarını da göz önüne alarak hareket etmeye çalıştık.Çalışmamızda Şeriati'nin dini ve siyasi görüşlerini ortaya koyabilmek için öncelikle onun itikadi, fıkhi, dini ve siyasi görüşlerini ortaya koyarak incelemeye çalıştık. Onun görüşleri arasındaki, Allah, ibadet, tevhit, Kur'an, nübüvvet, içtihat, İran dinleri ve İslam hakkındaki düşüncesini ortaya koymaya çalıştık.Şeriati'nin mezhep anlayışında ise öncelikle Şiiliğe ve Sünniliğe bakış acısını ortaya koymaya çalıştık. Daha sonra ise Şiiliği, Ali Şiası ve Savefi Şiası ayırımına tabi tutarak aralarındaki farkları incelemeye çalıştık. Şeriati hareketinin özelliklerini ortaya koyarak, bu hareketin öze dönüş çağrısını incelemeye çalıştık. Ayrıca onun İslam düşüncesindeki yerini ve Şeriati'nin İslam dünyasına etkilerini ele alarak çalışmamızı tamamladık.Anahtar kelimeler: Din, Siyaset, Ali Şiası, Safevi Şiası, Kur'an, İçtihat.

Ali Shariati, an Iranian Muslim sociologist, philosopher and writer, especially in the sociology of religion and contemporary works on the idea that Islam is a person who has given. We are revealing in this study, Ali Shari?ati environment in religious and political views, religious, political, social, and tried to act, taking into account cultural differences. Shari?ati study of religious and political views that reveal his first theological, newly, by revealing the religious and political views have tried to investigate. Between his views, God, Prayer, Tawheed, the Koran, Prophethood, jurisprudence, and Islamic religions of Iran tried to put his mind about that. Shiism and Sunnism is the understanding of the sectarian Shari?ati first tried to put forward the point of view. Later, Shiism, Ali Şiası and tried to examine the differences between them by subjecting Savefi Şiası discrimination. By determining the properties of the Sharia movement, tried to examine the call to return to the essence of this movement. In addition, the location of his Islamic thought and Shari?ati completed our work by addressing the effects of the Islamic world.Keywords: Religion, Politics, Ali Şiası, Safavid Şiası, the Koran, the case-
Ali Şeriati?s understanding of religion and politics
Keywords: Din