ll. MEŞRUTiYET DÖNEMi MAARiF NAZIRLARINDAN EMRULLAH EFENDi VE ÖGRETMEN YETiŞTiRME TARiHiMiZE KATKILARI - Altın, Hamza (Fırat University, 2010)
Emrullah Efendi, Lüleburgaz'da, 1858 yılında dünyaya geldi. Avrupa'ya giderek orada Hizmet adlı bir gazete kurdu ve II. Abdülhamid yönetimine karşı mücadele etti. Meşrutiyet ilan edildikten sonra, Mekteb-i Sultani müdürlüğünde bulundu, ardından da Meclis-i Maarif İlıni Daire başkanlığı yaptı. Darülfiinun'da felsefe dersleri verdi.Emrullah Efendi, gerek yazdıkları ile gerekse maarif nazırlığı sırasında yaptığı çalışmalar ile öğretmen yetiştirme tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Emrullah Efendi'nin Maarif Nazırı ve bir eğitim insanı olarak öğretmen yetiştirme ve öğretmenlik kurumu ile yaptığı yeniJikler aynı zamanda II. Meşrutiyet Dönemi'nde eğitim alanında yapılan ıslahatların en önemli ve en kapsamlılarını teşkil etmekteydi.
Emrullah Efendi, Minister Of Education in the Period of the Constituonal Monarchy U. and His Contributions to the Teacher Training History
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları