Elazığ yöresinde yayılış gösteren Lathyrus inconspicuus L. ve L. Vinealis boiss and noe' in morfolojik, anatomik ve palinolojik özellikleri üzerine bir araştırma - Mantar, Nihat; Genç, Hasan; Şahin, Ahmet; Bagcı, Eyüp (My University, 2002)
Bu araştırmada Fabaceae familyasının Orobastrum (Taub.) Boiss seksiyonundan olan Lathyrus inconspicuus L. ve L. vinealis Boiss & Noe türleri Elazığ ili ve civarından toplanarak, kök, gövde ve yaprakların morfolojik, palinolojik ve bazı anatomik özellikleri incelenmiştir. İki Lathyrus türünün örneklerinden alınan anatomik kesitler ve bazı palinolojik karakterler morfolojik ve morfometrik olarak değerlendirilmiş; iki tür bu özellikler bakımından karşılaştırılmıştır. İncelenen her iki türün polen tipi trikolporat, polen şekli L. inconspicuus' ta oblat, L. vinealis' te ise subolat olarak tespit edilmiştir. İki tür arasında anatomik bakımdan önemli fark bulunmamakla beraber , cinsin diğer türleriyle karşılaştırıldığında bazı farklılıklar saptanmıştır. Lathyrus türleri arasındaki morfolojik, palinolojik ve anatomik farklılıklar tartışılmıştır.
Keywords: Morfometri; bitki morfolojisi; çiçektozu; yapraklar; bitki anotomisi; gövde; kökler; Elazığ; Lathyrus inconspicuus; Lathyrus vinealis; stoma sayısı; palinoloji; B7 karesi; Lathyrus; epidermis; hücre sayımı