Hazar Gölü' ne boşalan akarsuların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri - Şen, Bülent; Koçer, M. Ali Turan; Alp, M. Tahir (My University, 2002)
Bu çalışmada, Ekim (1999)-Eyiül (2000) tarihleri arasında Hazar Gölü'ne boşalan akarsuların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri araştırılmıştır. Araştırma süresince Hazar Gölü'ne Behrimaz Çayı, Matar Deresi, Melem Deresi, Salık Deresi, Değirmen Dere, Mogal Deresi, Kürk Çayı, Baharın Deresi, Sevsak Deresi ve Zıkkım Deresi olmak üzere 10 akarsuyun ulaştığı ve gölü beslediği saptanmıştır. Akarsu sularında akım değeri, su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen, bulanıklık, toplam sertlik, toplam alkalinite ve klorür miktarları her bir akarsu için aylık olarak ayrı ayrı belirlenmiştir. Akarsuların fiziksel ve kimyasal özellikleri, öncelikle akarsu havzasının jeomorfolojisine ve yatağının morfometrik özelliklerine bağlı olmak üzere, akış hızına, taşıdığı su miktarına ve akış halinde olduğu aylara göre değişiklik göstermiştir.
Keywords: Su Kaynakları; Çevre Bilimleri; Limnoloji; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi