Sanayi işletmelerinde kalite maliyetleri ve uygulamalarının incelenmesi: Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde yapılan bir araştırma - Demır, Ozcan; Gülcü, Yunus (My University, 2012)
Ekonomik ve teknolojik açıdan hızlı değişmelerin yaşandığı günümüzde, işletmelerin bu değişme ve gelişmeye ayak uydurmaları zorunlu bir hal almıştır. İşletmeler üretimleriyle var olurlar, üretimi daimi kılan temel unsur ise hiç şüphesiz kalitedir. Kalitenin; kazanılmasının, iyileştirilmesinin ve sürekliliğinin sağlanmasının bir maliyeti her zaman bulunmaktadır. Bu maliyetlere katlanmak, işletmeler açısından sonradan telafisi mümkün olmayacak pek çok maliyetin ve zararın önüne geçilmesini sağlayacaktır. Çalışmada, Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin kalite anlayışını ve bu işletmelerin kalite maliyetlerinden ne ölçüde faydalandıklarının tespiti yapılmıştır. Bölgede faaliyet gösteren işletmelerin kalite maliyetleri unsurlarını günlük yaşamlarına adapte etmekle beraber, bunlardan en çok başarısızlık maliyetleri üzerinde yoğunlaştıkları görülmektedir. Bunun sebebi ise önleme ve değerlendirmenin temelini oluşturan kalite standartlarının ve planlamalarının arzu edinilen ölçülerde yaşama geçirilmemesinden kaynaklanmaktadır.
Keywords: İşletme; Endüstri Mühendisliği