Ovariektomili ratlara estradiol 17-Beta ve vitamin E verilmesinin arginaz aktivitesi üzerine etkisi - Erişir, Mine; Tamser, Mustafa; Taşdemir, Bülent; Çay, Mehmet (My University, 2006)
Bu çalışmada normal ve diabetik ratlarda ovariektominin karaciğer ve böbrek arginazı (L-arginin amidinohidrolaz, EC 3.5.3.1) üzerine etkisi ve tüm ovariektomili ratlara estradiol ve vitamin E ilavesinin arginaz aktivitesi üzerine koruyucu etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. 70 adet Wistar Albino türü dişi rat 7 gruba bölünmüştür. 1) kontrol grubu, 2) Ovariektomi grubu, 3) Ovariektomi yapılmış ve Estradiol 17-P uygulanmış grup 4) Ovariektomi yapılmış, Estradiol 17-P ve vitamin E uygulanmış grup, 5) Ovariektomi yapılmış, diabetik grub (Ovariektomize edilmiş ratlara 45 mg/kg tek doz streptozotosin intraperitoneal olarak uygulanmıştır), 6) Ovariektomi yapılmış, diabetik ve Estradiol 17-J3 uygulanmış grup. 7) Ovariektomi yapılmış, diabetik, Estradiol 17-p ve E vitamini uygulanmış grup. Ratlara Estradiol 17-p (E2) 40 //g/kg/gün dozunda deri altı ve E vitamini (dl-a-tocopheryl acetate) 100 mg/kg/gün dozunda periton içi 28 gün süre ile uygulanmıştır. Ovariektomi karaciğer arginaz aktivitesini değiştirmemiş fakat böbrek arginaz aktivitesinin önemli (P<0.001) düzeyde azalmasına sebep olmuştur. Ovariektomili ratlara Estradiol 17-(3 ve vitamin E verilmesi karaciğer ve azalmış böbrek arginaz aktivitesini değiştirmemiştir. Ovariektomili diabetik ratlarda karaciğer arginaz aktivitesi önemli (P<0.001) artış göstermiş ve ovariektomili diabetik ratlara tek başına Estradiol 1V-J3 verilmesi arginaz aktivitesini değiştirmezken, Estradiol 17-P ve vitamin E kombinasyonunun verilmesi aktivitenin normale dönmesine sebep olmuştur. Ovariektomili diabetik ratlarda böbrek arginaz aktivitesi değişmezken bu hayvanlara Estradiol 17-p verilmesinin arginaz aktivitesini anlamlı (P<0.001) arttırdığı saptanmıştır. Ovariektomi sonucu böbrek arginaz aktivitesinin azalması bu dokudaki glutamat, prolin ve poliaminlerin sentezinde aksamalara ve paralelinde böbrek problemlerinin başlamasına sebep olabilir.
Keywords: E vitamini; prolin; enzim aktivitesi; streptezotosin; östradiol; diyabet; sıçan; böbrekler; karaciğer; glutamat; poliaminler; arginaz; östrojen; ovariektomi