PROFESYONEL FUTBOL TAKIMLARININ SALDIRGANLIK DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Afyon, Yakup Akif; Özkan, Hüseyin; Yıldız, Süleyman Murat (Fırat University, 2005)
Bu çalışmanın amacı; Türkiye 3. Ligi 6. Grupta mücadele eden büyükler kategorisinde Muğla ilindeki; (Muğ-laspor, Marmarisspor, Dalaman Kağıtspor, Milasspor, ve Fethiyespor) profesyonel futbol takımlarının futbol-cularının müsabaka öncesi saldırganlık düzeyini belirlemek ve karşılaştırma yapmaktır.   Çalışmaya Muğla ilinde 5 profesyonel takımın futbolcuları (n=75) dahil edilmiş, sporcuların yaş ortalamaları; (22,071±4,03) yıl, boy ortalamaları; (178,333±2,45) cm, vücut ağırlıkları; (72,272±5,49) kg olduğu görül-müştür. Futbolcuların saldırganlık düzeylerini belirlemek için, Özcan Köknel’in saldırganlık ölçeği kullanılmış, ista-tistiki analizinde aritmetik ortalamalar (X) ve standart sapmalar (SS) alınmıştır. Takımların saldırganlık düze-yi için; One-Way ANOVA testi uygulanmış, gruplar arasındaki farklılaşma ise Tukey HSD ile p<0,05 ve p<0,01 düzeyinde incelenmiştir. Takımların saldırganlık düzeyi ortalamaları 15,19±2,92 olarak ortaya çıkmıştır. Futbol takımlarından Fethiye spor'un saldırganlık düzeyinin en yüksek (15,83±2,71), Milasspor'un ise en düşük (13,95±2,19) değerde oldu-ğu, saldırganlık düzeyleri arasında p<0,05 düzeyinde anlamlı bir fark bulundu. Farklılığın hangi gruptan kay-naklandığını bulmak için Tukey HSD testi uygulandı. Test sonuçlarına göre ise; Milasspor değerleri ile Fethi-yespor değerleri arasında istatistiksel olarak p<0,05 düzeyine anlamlı ilişki bulunmuş, diğer takımlar arasında istatistiksel olarak bir anlamlılığa rastlanmamıştır.   Sonuç olarak; saldırganlık düzeylerine göre sıralandığında en saldırgan eğilim Fethiyesporlu futbolcularda, sırasıyla; Dalaman Kağıtspor, Muğlaspor, Marmarisspor’un yer aldığı, en az saldırganlık eğilim ise Milas sporlu  futbolcularda bulunmuştur.