Metalik Biyomalzemelerin Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi - Balci, Esra (Usak University, 2023)
Metalik olan biyomalzemelerin analiz edilmesi, özellikle implantların başarısını anlamak için kilit olan önemli bir faktördür. Bazı biyomalzemelerin konakçı üzerinde temas ettiği ortam korozif olabilir. Metalik biyomalzemeler ile vücudun biyolojik çevresinin etkileşimi hakkında bilgi, in-vivo çalışmalar ile canlı üzerine yerleştirilmiş olan biyomalzeme gruplarının uzun süreli hizmet göstermesi açısından birbirleri ile bağlantı olup, kullanım süreleri açısından çok önemlidir. Biyomalzemelerin insan vücudunun fizyolojik ortamındaki ortopedik implant ve protez gibi kullanım alanları üzerinde; korozyon ve metal duyarlılıkları uzun zamandır tartışma konusudur. Bu derleme, metalik biyomalzemelerin konakçı üzerindeki hizmet ömrü döngüsünde korozyon, korozyon çeşitleri ve metal duyarlılıkları hakkında genel bilgiler sunacaktır.

Analyzing biomaterials that are metallic is an important factor, especially key to understanding the success of implants. The environment in which some biomaterials come into contact on the host can be corrosive. Information about the interaction of metallic biomaterials and the biological environment of the body is very important in terms of the duration of use and the connection with each other in terms of long-term service of the biomaterial groups placed on the living thing with in-vivo studies. On the usage areas of biomaterials such as orthopedic implants and prostheses in the physiological environment of the human body; corrosion and metal sensitivities have been the subject of debate for a long time. This review will provide general information about corrosion, types of corrosion and metal susceptibility of metallic biomaterials in the service life cycle on the host.
LIFE CYCLE ASSESSMENT OF METALLIC BIOMATERIALS
Keywords: Metrology; Applied and Industrial Physics; Metroloji; Uygulamalı ve Endüstriyel Fizik